Слова пам'яті від Порошенка, Макрона і Медведєва: хто і як прощався з екс-канцлером Німеччини Колем

1 липня у французькому Страсбурзі завершився європейський державний акт прощання із Гульмутом Колем.

Лідери з Сполучених Штатів, Росії та Європи в суботу, 1 липня, висловили вдячність Гельмуту Колю як архітектору об'єднання Німеччини та рушійній силі для європейської інтеграції.

Про це повідомляє Reuters.

Колишнього канцлера Німеччини, який помер 16 червня у віці 87 років, згадали на церемонії пам'яті в Європейському парламенті як видатного європейця. З ним прийшли попрощатися екс-президент США Білл Клінтон, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та інші.

"Гельмут Коль дав нам змогу залучитись до чогось більшого, ніж ми самі, більшого, ніж наші терміни на посаді, і більшого, ніж наша короткострокова кар'єра", – сказав Клінтон про Коля, який був канцлером Німеччини від 1982 до 1998 року, та керував возз'єднанням Німеччини в 1990 році.

Президент України Петро Порошенко також взяв участь у церемонії.

Сьогодні від імені українського народу я віддав шану великому німцю, великому європейцю. З вдячністю за все, що було ним зроблено.

Опубліковано Петром Порошенком 1 липня 2017 р.

"Особливістю Канцлера Коля була здатність вирішувати складні питання, які на перший погляд вирішити було абсолютно неможливо. Це він знайшов правильну мову з тодішнім Радянським союзом. Це він зробив великі кроки для того, щоб був мир, щоб ніколи більше не почалась війна", – сказав Порошенко.

Виступив і прем'єр Росії Медведєв, якого до цього журналісти сфотографували під час розмови із канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Емануелем Макроном.

"Він був архітектором світового порядку. У Росії ми будемо пам'ятати його як нашого друга – мудрого і щирого чоловіка", – сказав Медведєв.

Жан-Клод Юнкер наголосив, що Коль був не тільки німецьким, але і європейським патріотом. "Ми втратили гіганта післявоєнної епохи", – додав він.

Канцлер Ангела Меркель також виступила під час прощання. "Я могла б розповісти чимало історій, але вони ніщо порівняно з тим, чого досягнув в житті Коль", – сказала політик.

У Німеччині помер канцлер єдності Гельмут Коль

У Німеччині помер канцлер єдності Гельмут Коль

Церемонія завершилась німецьким національним гімном витримками із 9-ї симфонії Бетховена "Ода до радості", яка використовувалася як гімн Європейського Союзу.

Пропозицію провести європейську церемонію прощання з Колем підтримали Юнкер і друга дружина екс-канцлера Майк Коль-Ріхтер. Водночас сини Коля заявили, що ігноруватимуть поховальну службу батька у соборі, оскільки його не поховають із його першою дружиною.

Нагадаємо, екс-канцлер ФРН Гельмут Коль помер у Німеччині 16 червня. На момент смерті йому було 87 років. Коль протягом багатьох років був лідером  Християнсько-демократичного союзу і працював на посаді канцлера  ФРН з 1982-го по 1998 рік. Саме він став однією з ключових фігур в процесі об'єднання ФРН і НДР, яке відбулося в жовтні 1990 року. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація