Сльози, Бог, аборти та безкоштовна марихуана: як Каньє Вест йде в президенти США і які в нього шанси

Сльози, Бог, аборти та безкоштовна марихуана: як Каньє Вест йде в президенти США і які в нього шанси

Фото: ТСН.ua

Перший і поки що єдиний виступ Веста перед виборцями був доволі дивним, незв'язним та викликав побоювання щодо його психічного стану.

5 липня після Дня незалежності США ексцентричний репер Каньє Вест заявив, що йде в президенти. До виборів тим часом залишилось зовсім трохи - вони вже у жовтні.

Від моменту заяви Вест провів свою першу – дуже хаотичну – зустріч із виборцями та зміг отримати право з’явитися в бюлетені принаймні в одному штаті.

Раніше репер активно підтримував Дональда Трампа і постійно потрапляв у скандали через свої висловлювання та політичні переконання. Деякі критики кажуть, що нова заява Каньє – лише піар себе та нового альбому, але сам він наполягає, що все серйозно.

ТСН.ua розповідає, як репер вирішив податися в президенти та що з цього може вийти.

Історія Каньє Веста

Каньє Омарі Вест – репер, продюсер та дизайнер. Він розпочав кар’єру на початку 2000-х продюсером звукозаписного лейблу Roc-A-Fella Records. 2004-го випустив перший сольний реп-альбом "The College Dropout". Відтоді його дискографія розширилася до понад десятка альбомів, і він був відзначений 21 премією Греммі.

За даними Forbes, 2019-го Вест був найбільш високооплачуваним хіп-хопером у світі з доходом понад 150 мільйонів доларів.

Вест також має успішну кар'єру дизайнера, яка почалася 2007-го зі співпраці з брендом вуличного одягу A Bathing Ape. Протягом багатьох років він працював з низкою брендів, включно з Nike і Louis Vuitton. 2015-го Вест сколихнув індустрію моди, запустивши свою лінію одягу Yeezy у співпраці з Adidas.

2014-го Вест одружився з зіркою реаліті-шоу і бізнес-леді Кім Кардашян. У пари четверо дітей – Норт, Сейнт, Чикаго і Псалм.

2018-го Вест розповів, що йому поставили діагноз біполярний розлад, серед симптомів він описував параноїдальність. На обкладинці його восьмого альбому Ye, який переважно присвячений його психічним проблемам, напис: "I hate being bi-polar. It’s awesome" (Ненавиджу біполярний розлад. Це круто").

Вест неодноразово потрапляв у скандали за свої слова. Приміром, він називав рабство вибором та закликав скасувати 13 статтю Конституції США, яка його забороняє. У соцмережах він підтримує правих коментаторів. Раніше активно підтримував чинного президента США Дональда Трампа, за що його також критикували.

Вест у кепці із гаслом Трампа "Повернемо Америці колишню велич" / Фото: Associated Press

Вест вважає себе вірянином, часто цитує Біблію та заявляє, що "прийняв Ісуса Христа як свого рятівника".  

Похід у президенти

Al jazeera описала політику Веста як "республіканську релігійну платформу, що підтримує чорних". Після оголошення про намір балотуватися сам Вест не представив програми, але дав інтерв’ю та уперше зустрівся з виборцями.

Вест заявив, що його партія називатиметься Birthday Party – це гра слів "Вечірка на честь Дня народження та "Партія Дня народження". Він пояснив, що в разі перемоги "вся Америка почуватиметься так, наче в неї день народження". Його слоган - "Так", а на посаді віцепрезидента репер хоче бачити Мішель Тідболл – таємничу християнську проповідницю зі штату Вайомінг. Очолити космічну програму пропонує винахіднику Ілону Маску.  Про зовнішню політику поки що не думав.

Про це Вест сказав в інтерв’ю Forbes. У ньому він також розповів, що більше не підтримує президента Дональда Трампа. Але репер вважає ідею того, що темношкірі завжди за демократів, формою расизму і ідей переваги білих. Він зізнався, що ніколи в своєму житті не голосував, і зареєструвався з такою метою лише цьогоріч. Президента обирає Бог, каже Вест. Каньє відкинув звинувачення у спробі пропіарити свій альбом.

Репер стверджує, що перехворів на коронавірус. Він вбачає божественне походження хвороби та виступає проти вакцини від COVID-19, бо це "печатка антихриста", а людей "хочуть чипувати".

Каньє прифотошопив себе до гори Рашмор

Говорячи про роботу Білого Дому, він порівняв її з таємничою африканською державою Вакандою зі всесвіту коміксів "Marvel".

У неділю 19 липня Вест уперше зустрівся з виборцями у місті Чарльстон в Південній Кароліні. Туди прийшло близько сотні людей. Вест був у бронежилеті, а на голові виголив цифру "2020". Журналісти описують його виступ як "незв’язний".

Там він роз’яснив свою позицію щодо абортів, проти яких висловлювався раніше. Каже, що не підтримує їхню заборону на законодавчому рівні. Натомість вважає, що новоспеченим батькам потрібна фінансова допомога. "Кожен, хто має дитину, отримує мільйон доларів чи десь так", - сказав він.

Говорячи про аборти, Вест розплакався. За його словами, він вмовляв Кім позбутися дитини, коли та завагітніла. Але вона цього не зробила, і на світ з’явилася його донька Норт. Вест також пригадав, що його власний батько не хотів, аби той народжувався, однак матір вирішила залишити дитя.

Репер під час зустрічі прокоментував такі теми, як вільне носіння зброї: "Рушниці не вбивають людей. Люди вбивають людей"; ставлення до ЛГБТ-спільноти: "Ісус любить всіх", легалізацію канабісу – "марихуана має бути безкоштовною".

Також він зробив скандальну заяву, що Гаррієт Тамбер – відома у США борчиня проти рабства та національна героїня – не рятувала рабів, а "змушувала їх працювати на інших білих".

Вест виступав перед людьми без мікрофона, і постійно просив всіх поводитися тихіше, сварив натовп за шум. Однієї миті він розпочав дискусію з однією з присутніх жінок, палко сперечався з нею, хоча її репліки журналістам почути не вдалося. Як пише Variety, дивний виступ Веста викликав у соцмережах занепокоєння станом його психічного здоров’я.

Чи потрапить ім’я Веста до бюлетенів

Репер уже пропустив деякі строки, аби претендувати на появу в бюлетенях низки штатів. Для появи в інших йому треба зібрати необхідну кількість підписів.

Минулого тижня він отримав право брати участь в президентських виборах в Оклахомі - першому штаті, де він виконав вимоги до закінчення терміну.

Щоб з'явитися у виборчому бюлетені Південної Кароліни, йому необхідно було зібрати 10 тисяч підписів до полудня за місцевим часом в понеділок, 20 липня. Він цього не зробив.

Як розповів ABC News співрозмовник, близький до кампанії Веста, його штаби нині працюють у багатьох штатах, аби зібрати необхідні підписи. Тож поки що все можливо.

Публічно його підтримали: 2 Chainz репер и автор пісень; Дез Брайант, гравець в американський футбол; Кім Кардашян, дружина Веста, Даррелл Ревіс, гравець в американський футбол; Ілон Маск, генеральний директор SpaceX и Tesla, Inc. Останній спочатку підтримав репера, після його інтерв'ю для Forbes передумав, а потім знову підтримав.

Утім, за останніми опитуваннями, Вест набирає близько 3% голосів на виборах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація