Слухали гімн "ІДІЛ" і віталися "Слава Україні": російський троль відкрито розповів про свою роботу

Слухали гімн "ІДІЛ" і віталися "Слава Україні": російський троль відкрито розповів про свою роботу

Фото: Дождь

Колишній співробітник "фабрики тролів" називає свою роботу фарсом і клоунадою.

На знаменитій "фабриці тролів" на Савушкіна, 55 у Петербурзі існує іноземний відділ, який спеціалізується на роботі з американськими інтернет-користувачами. Співробітники цього відділу пишуть коментарі в соціальних мережах і форумах англійською мовою, зневажливо ставляться до "російського відділу" і не дуже вірять в те, що пишуть в Інтернеті.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дождь" розповів колишній співробітник "фабрики тролів" Алан Баскаєв, який працював у компанії з листопада 2014-го по квітень 2015-го років. Телеканал зазначає, що це перше відкрите відеоінтерв'ю з російським тролем, який не приховує свого обличчя.

У Росії колишня співробітниця подала в суд на «фабрику інтернет-тролів»

У Росії колишня співробітниця подала в суд на «фабрику інтернет-тролів»

За словами Баскаєва, за свою роботу він отримував 50 тис. рублів на місяць і він вирішив, що "це відмінна угода при тому, що совість у ній взагалі участі не брала".

"Я працював на американських форумах. 90% з них були присвячені політиці, 10% присвячені іншим речам, але де є розділ "політика". Введіть "політика" форум в гугл, ось перша сторінка вся ваша, і, можливо, друга вся ваша. Напевно, ще "політика форум USA" і ось перші дві сторінки ваші", - розповів Баскаєв про свою роботу.

За його словами, на "фабриці тролів" суворий внутрішній розпорядок – усюди камери спостереження і моніторяться всі комп'ютери.

"Там моніторяться всі комп'ютери, само собою, і стоять камери, які, напевно, навіть звук записують, але в цьому у мене дуже великі сумніви, тому що стільки разів ми там слухали гімн "ІДІЛ" і вітали один одного словами "Слава Україні, героям слава", що мені здається, що там немає звукозапису", - говорить Алан Баскаєв.

Колишній "троль" каже, що "іноземний відділ" зневажливо ставився до співробітників "російського відділу", тому не спілкувався з ними.

"Розумієте, у нас працювали молоді хлопці, випускники або ще студенти: амбітні, розумні, веселі. А в російському відділі працювали якісь божевільні люди, по-моєму, я бачив там школярів, якісь люди 45 років, які реально пруться від пана Соловйова. Там правда такі люди працювали і нам з ними було западло спілкуватися з людьми, які стоять в курилці і реально обговорюють які американці козли, а ми...", - каже Баскаєв.

Чоловік взагалі не дуже схвально відгукується про якість роботи своїх колишніх колег.

"Мені на ютубі скинули відео, де афроамериканець, але, як з'ясувалося, африканець у формі американського солдата, стріляє в Коран! Мені сказали, що це наші придурки зробили. Взагалі, що таке? Причому там форма крива взагалі, неправильна. Потім вони якогось негра найняли і зробили відео, де негр займається сексом з повією, а вона, ну якщо нажратися і zoom змастити, ну вона нібито схожа на Гілларі Клінтон, уявляєте? Нібито сенсація, розумієте взагалі? Ніхто не поведеться на це... і ось там все було як-то ось так тяп-ляп", - каже колишній співробітник "фабрики тролів".

За його словами, деяких працівників відправляли у відрядження в США, але він вважає, що ці люди там просто "бухали і тусувалися". "Я просто знаю цих людей, я їх бачив і з ними спілкувався. Вони ні на що серйозно не були здатні, так що навряд чи варто про це навіть думати", - каже чоловік.

Він стверджує, що "тролі" не дуже серйозно ставилися до своєї роботи.

"Знаєте, є такий мем про фабрику тролів: сидять люди в чорних касках, у масках, за ними портрет Путіна висить, прапор Росії, вони такі напружені дуже сидять. У нас було з точністю навпаки — вночі відбувалася вакханалія: ми там займалися найбільш бридкими речами, якими тільки можна займатися 20-річним хлопцям, дуже веселим, і які прекрасно розуміють, в яке забавне місце вони потрапили".

Алан Баскаев підтвердив, що "фабрикою тролів" керує "друг Путіна" Євген Пригожин. Але він знав його тільки як свого начальника, який платить йому гроші.

Алан каже, що робота не приносила йому задоволення, і він став приходити на зміну із заготовленими коментарями. Коли начальство це помітило, його звільнили. Зараз він живе в Таїланді, викладає місцевим жителям російську мову.

"Всі півроку, що я там працював, це все було схоже на фарс і клоунаду. Це був постмодерн самий справжній. Постмодерн, дадаїзм та сюр", - каже Баскаєв.

На перебіг президентських виборів у США впливала російська "фабрика тролів"

На перебіг президентських виборів у США впливала російська "фабрика тролів"

Нагадаємо, директор служби безпеки Facebook Алекс Стамос заявив, що Росія могла впливати на користувачів Facebook через рекламу в соціальній мережі.

За його словами, намагаючись відстежити зв'язок між можливим втручанням Москви у вибори в США і рекламними оголошеннями в Facebook, в соцмережі знайшли приблизно 470 фейкових акаунтів і сторінок, які від червня 2015 до травня 2017-го року придбали близько 3 тисяч оголошень на загальну суму 100 тисяч доларів. Ці облікові записи та сторінки були пов'язані одне з одним і, ймовірно, діяли з Росії.

З аналогічними заявами виступив і засновник соцмережі Марк Цукерберг.

Повʼязані теми:

Наступна публікація