Собачий гавкіт і візитівка Яроша: чим запам'ятався скандальний пропагандистський Life

Собачий гавкіт і візитівка Яроша: чим запам'ятався скандальний пропагандистський Life

Фото: ТАСС

LifeNews стало синонімом брехні.

Російський пропагандистський телеканал Life, який припиняє телевізійне мовлення і переходить в Інтернет, запам'ятався хворобливою уявою своїх працівників, які вигадували найбожевільніші фейки, а також вмінням журналістів гавкати. За чотири роки свого існування телеканал здобув собі таку репетицію, що саме слово LifeNews стало синонімом брехні.

ТСН.ua згадав найгучніші фейки та скандали телеканалу, який канув в Лету.

Журналіст, який гавкає

У лютому 2015 року у Мінську під час зустрічі "нормандської четвірки" журналіст тоді ще LifeNews відзначився неадекватною поведінкою щодо знімальної групи ТСН.

Кореспонденту російського каналу ставили питання щодо його професійної діяльності, у відповідь на що він спочатку запропонував "познайомитись", потім стрибнув на журналістку з гучним гавкотом і намагався схопити її за руку.

Інші журналісти запропонували вивести нахабного кореспондента з офіційної зали через неадекватну поведінку.

LifeNews не тільки брешуть, а й гавкають на людей

LifeNews не тільки брешуть, а й гавкають на людей

5 тисяч доларів на допомогу батальйону "Донбас"

LifeNews, сам того не очікуючи, пожертвував 5 тисяч доларів українському добровольчому батальйону "Донбас".

У серпні 2014 року український руфер Mustang Wanted забрався на дах висотки на Котельній набережній в Москві і перефарбував зірку в кольори українського прапора. Власник телеканалу LifeNews Ашот Габрелянов вирішив придбати в нього відео пофарбування зірки. Сторони зійшлися на сумі у 5 тисяч доларів.

Отримавши гроші, Мутсанг переслав відео пропагандистам, але при цьому раніше за LifeNews оприлюднив контент з зізнанням на своїй сторінці у Facebook. Потім руфер заявив, що перевів гроші, отримані за відео, батальйону "Донбас".

Російський канал віддав гроші українському добровольчому батальйону

Російський канал віддав гроші українському добровольчому батальйону

Обурливий фейк про МН17

У липні 2015 року російські пропагандисти з LifeNews видумали ганебний фейк про причини катастрофи літака рейсу МН17. Із посиланням на "експерта" федерального інформаційного центру "Аналітика і безпека" Сергія Соколова, вони повідомили про те, що літак нібито був знищений зсередини, а катастрофа сталася внаслідок "спецоперації".

Черговий фейк від LifeNews обурив користувачів соціальних мереж, а у вересні 2016 року Об'єднана слідча група щодо розслідування катастрофи МН17 оприлюднила доповідь, в якій чітко йдеться про те, що літак був збитий ракетою з російського зенітно-ракетного комплексу "Бук".

Терористи не підпускають до місця трагедії представників українських слідчих органів

Терористи не підпускають до місця трагедії представників українських слідчих органів

Журналіст LifeNews керує бойовиками

У травні 2014 року в інтернеті з'явилося відео обстрілу бойовиками блокпоста українських військових під Краматорськом. На цьому відео кореспондент телеканалу LifeNews координує дії бойовиків, вказуючи їм, куди потрібно стріляти. Зокрема, він каже терористам відкрити вогонь на ураження і "работать по бронє".

Це був не перший випадок, коли пропагандисти скандального телеканалу допомагали бойовикам не лише словом, а й ділом. У той же час правоохоронці затримали під Краматорськом кількох бойовиків, двоє з яких назвалися російськими журналістами. Пізніше в них впізнали знімальну групу телеканалу LifeNews.

Російська преса знімала підготовку до штурму позицій українських силовиків, проте, окрім телекамери, мала з собою переносний зенітно-ракетний комплекс. Саме з такої зброї російські диверсанти збивали українські гелікоптери.

ОБСЄ обурив репортаж телеканалу LifeNews про українських полонених

ОБСЄ обурив репортаж телеканалу LifeNews про українських полонених

Бойовики викрали і катували оператора LifeNews

Не дивлячись на те, що журналісти скандального телеканалу всіляко підтримують терористів на Донбасі, вони самі ж від них і страждають.

У червні 2015 року бойовики "ЛНР" викрали оператора LifeNews Михайла Князєва, а також редакційне обладнання.

"Невідомі люди в масках, погрожуючи зброєю, із застосуванням фізичної сили, викрали Князєва, і, надівши, на голову мішок, відвезли в невідомому напрямку. Два дні співробітника нашого телеканалу тримали в підвальному приміщенні, виробляли постановочні зйомки відеозаписів вкрай принизливого характеру за участю Князєва і обіцяли викласти відео на Youtube-канал у разі звернення в компетентні органи, знущалися, погрожували фізичною розправою. ...Князєв перебуває у вкрай пригніченому стані на межі нервового зриву", - йшлося у зверненні головного редактора LifeNews до ватажка бойовиків "ЛНР" Ігоря Плотницького.

Гроші за повідомлення про смерть

Журналісти LifeNews запам'яталися не лише гучними фейками, але й відсутністю моральних принципів. Зокрема, у листопаді 2014 року журналістка телеканалу по імені Юлія запропонувала нейрохірургу Олексію Кащеєву "хорошу винагороду" за інформацію про смерть режисера Ельдара Рязанова, який у важкому стані потрапив до лікарні.

"Мені потрібно першою дізнатися, коли він помре! За хорошу винагороду!", - написала представниця LifeNews.

Коли Олексій Кащеєв запитав, скільки за це платять, "журналістка Юлія" відповіла:

"Найголовніше, щоб я про це дізналася першою! Я не ображу і добре віддячу!", - і після повідомлення залишила смайлик.

Нейрохірург пізніше написав, що "журналістка Юлія" звернулася до нього помилково, тому що він не працює в НДІ нейрохірургії ім. Н.Н. Бурденко, куди потрапив Ельдар Рязанов. Сторінка "ВКонтакте", з якою до нього зверталася працівниця LifeNews, пізніше була видалена.

"Серійний вбивця не повинен працювати анестезіологом, запійний п'яниця не повинен водити "Боїнг", а людина без елементарних моральних цінностей не повинна працювати журналістом", - написав Олексій Кащеєв.

Інтернет вибухнув фотожабами на журналістів Lifenews

Інтернет вибухнув фотожабами на журналістів Lifenews

Зіпсований ефір в Єревані

LifeNews не любили не лише в Україні. У червні 2015 року під час протестів проти підвищення плати за електроенергію у Єревані протестувальники зіпсували кремлівським пропагандистам сюжет доволі красномовними плакатами.

Кореспондент LifeNews коментувала на камеру ситуацію у Єревані під час прямого включення, а протестувальники поруч із нею тримали плакати "Росія 24 – в ж*пу!".

Фейк про фінансування Навального Кремлем

У листопаді 2014 року рунет стрясла "сенсаційна" новина на інформаційному порталі LifeNews. "Кремль таємно фінансував Навального" – так свідчив заголовок статті.

У публікації йшла мова про Олександру Маркво, цивільну дружину Володимира Ашуркова, який, за інформацією видання, нібито був "гаманцем" російського опозиціонера Олексія Навального. У 2012 році Маркво виграла держтендерів на загальну суму в 27 мільйонів рублів. В цей час Ашурков вже був правою рукою Навального і його керівником Фонду боротьби з корупцією.

"Інформація про фінансування з Кремля - повна маячня і гонитва за рейтингами, при всій повазі до LifeNews", - прокоментував ситуацію ТАСС джерело в Кремлі. "А що стосується достовірності опублікованих документів - треба перевіряти", - додав він. У Twitter Навального так само не обійшлося без іронічних коментарів на цей рахунок.

"Візитівка Яроша"

Найбільш гучним фейком LifeNews стала "візитівка Яроша". У квітні 2014 року телеканал розповсюдив інформацію про те, що на місці обстрілу блокпосту неподалік Слов'янська у вщент згорілій машині була знайдена візитівка лідера "Правого сектору" Дмитра Яроша. Цікаво, що цю "візитівку" вогонь абсолютно не зачепив.

Інтернет-користувачі швидко відреагували на подібні заяви LifeNews та почали створювати кумедні фотожаби та сторінки у соцмережах. Вони створили десятки кумедних картинок з прославленою візитівкою - під час прес-конференції у Ростові її намагався розірвати екс-президент України Віктор Янукович. Візитівку Яроша у руках замість меча джедая тримає відомий герой саги "Зоряні Війни" Дарт Вейдер. Також, на думку жартівливих українців, саме візитівка Яроша стала причиною аварії "Титаніку" та може підірвати Кремль.

"Візитівка Яроша" стала одним із найпопулярніших інтернет-мемів за останні три роки.

Візитівка Дмитра Яроша підірвала Інтернет численними фотожабами

Візитівка Дмитра Яроша підірвала Інтернет численними фотожабами

Повʼязані теми:

Наступна публікація