Сотні родичів жертв рейсу MH17 подали позов проти Росії до Європейського суду - ЗМІ

Сотні родичів жертв рейсу MH17 подали позов проти Росії до Європейського суду - ЗМІ

Фото: Reuters

За попередніми підрахунками, йдеться про мільйони за кожного загиблого.

270 голландців-родичів жертв збитого малайзійського літака "Боїнг 777" рейсу MH17 в небі над Добасом 17 липня 2014 року подали позов проти Росії до Європейського суду з прав людини.

Про це заявив адвокат позивачів Джеррі Скіннер, повідомляє EenVandaag.

"Європейський суд є єдиним судом, який дозволяє фізичним особам подавати позов проти Російської Федерації", - наголосив він, уточнивши, що йдеться про щонайменше 130 жертв авіакатастрофи, з яких 100 - з Нідерландів.

За словами Скіннера, голландці долучилися до позову, який він два роки тому подав від імені родичів загиблих із Австралії, Малайзії та Нової Зеландії.

Також адвокат зазначив, що скарга буде подана до суду не пізніше 13 червня, водночас суму необхідної компенсації він не назвав, проте натякнув, що йдеться про мільйони за кожного загиблого.

Окрім цього Скіннер висловив сподівання, що ця справа, крім фінансової компенсації, також збільшить тиск на Росію для співпраці з кримінальним розслідуванням та видачею підозрюваних.

Нагадаємо, раніше Австралія та Нідерланди офіційно визнали Російську Федерацію винною у катастрофі малазійського літака рейсу MH17 улітку 2014 року на Донбасі.

Згідно з висновками Спільної слідчої групи, "Бук", який 17 липня 2014 року збив над Донбасом літак Малайзійських авіаліній рейсу МН17 і на борту якого загинули 298 людей, був виготовлений у Росії та перебував на озброєнні Збройних сил Російської Федерації. Також було опубліковано текст висновків щодо катастрофи. 

Згодом заступниця голови МЗС з питань євроінтеграції Олена Зеркаль заявила, що Україна використає проти Росії результати розслідування Міжнародної слідчої групи щодо катастрофи рейсу MH17 у Міжнародному Суді ООН.

Своєю чергою міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп заявила, що Росія повинна виплатити компенсацію родинам 38 австралійців, загиблих унаслідок знищення малайзійського літака "Боїнг 777" рейсу MH17 в небі над Добасом 17 липня 2014 року.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація