Спецназ продовжує штурмувати резиденцію експрезидента Киргизстану, лунають постріли, палає вогонь

Донька й адвокат Атамбаєва стверджують, що його не затримали силовики.

У резиденції колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва продовжується штурм. Спецназівці прийшли затримувати ексглаву держави. Біля будівлі зібралися до чотирьох сотень прихильників Атамбаєва, лунають постріли, на відео, що виклали в соцмережі, також видно великий вогонь у маєтку.

Поранені гумовими кулями щонайменше 15 осіб, серед яких – прибічники Атамбаєва та журналісти.

Спочатку ЗМІ повідомили про затримання Атамбаєва. Тепер же депутатка парламенту Ірина Карамушкіна, адвокат Сергій Слєсарєв та донька Атамбаєва Алія Шагієва спростовують цю інформацію, пише РБК. Адвокат каже, що Атамбаєв перебуває "в безпечному місці". Депутатка парламенту Киргизстану Ірина Карамушкіна заявила, що Атамбаєв "обороняється у себе вдома", повідомляє "РИА Новости". Про те, що Атамбаєв перебуває в будинку, заявив і Фарід Ніязов, який був радником експрезидента і керівником його адміністрації.

Затримання Атамбаєва загрожує посиленням протистояння в Киргизстані між кланами Жеенбекова та Атамбаєва.

"Підвищується шанс ескалації на всій території Киргизстану", - сказав РБК експерт по Центральній Азії Аркадій Дубнов.

За його словами, жорстке затримання колишнього лідера Киргизстану, судячи з усього, сталося через його відмови з'явитися на допит до правоохоронних органів.

"При цьому атака силових структур (на Атамбаєва) на вигляд досить неоднозначна з точки зору права і, що важливо, з погляду оточенню, - зазначив Дубнов. - Силові органи повинні були попередити про намір застосувати силу заздалегідь, однак затримання було здійснено несподівано і, як випливає з повідомлень, призвело до поранень людей, що проживають поруч".

Зазначимо, що Атамбаєв очолював Киргизстан від 2011 до 2017 року. Після звільнення він часто критикував свого наступника Сооронбая Жеенбекова, який до президентства очолював Соціал-демократичну партію. На початку червня 2019-го на мітингу Атамбаєв назвав Жеенбекова нелегітимним президентом, а парламент - "сопливим". Після того парламентська комісія заявила про причетність Атамбаєва до корупційних епізодів.

Алмазбек Атамбаєв / Фото: AFP

Наприкінці червня 2019 року парламент Киргизстану позбавив Атамбаєва статусу експрезидента та зняв з нього недоторканність. Перед тим Генпрокуратура визнала обґрунтованими обвинувачення, висунуті проти нього групою депутатів парламенту - в корупції та незаконному збагаченні. Розглядають шість незаконних епізодів. Про це пише "Медуза".

Після того Атамбаєва перестав залишати свою резиденцію, в якій збиралися його сторонники, пише "Фергана".

У липні Атамбаєв зустрівся в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним, який після цього заявив про необхідність об'єднання людей навколо чинного президента країни Сооронбая Жеенбекова.

У липні МВС Киргизстану тричі викликало Атамбаєва на допит як свідка у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Атамбаєв проігнорував виклики. Саме це й стало формальною причиною примусового його затримання.

Повʼязані теми:

Наступна публікація