Спецрейси з заробітчанами зустріли у Фінляндії: чому там так радіють робочій силі з України

Спецрейси з заробітчанами зустріли у Фінляндії: чому там так радіють робочій силі з України

Фіни кажуть, з усіх трударів, українці найбільш вмотивовані.

Попри карантин і закриті кордони до Фінляндії спеціальними прямими чартерами, а також через Білорусь, майже щодня прибувають все нові і нові заробітчани з України. Саме на наших працівниках, як виявилось, тримаються тисячі фінських ферм, і без українців врожаю просто не буде. Як і де працюють наші люди в Фінляндії та чому це не роблять самі фіни, розповідається у сюжеті ТСН.19:30.

В спорожнілій зоні прибуття аеропорту лише фінські фермери з табличками. Кожен очікує своїх робітників. Коли виходять перші пасажири, навіть стримані фіни не приховують радості. Для тисяч фінських ферм українці - це запорука виживання. 

І хоч карантин у Фінляндії не надто суворий, маски за бажанням, громадський транспорт працює, однак, для новоприбулих карантин у 14 днів та рукавички з масками обов’язкові. Та й до місця роботи їх відвозять на окремій машині.

Більшість українців працюють на полях з полуницею та іншою городиною, в Фінляндії дуже добре ростуть ягоди, бо багато сонця і не спекотно влітку. Роботи тут вистачає з квітня і аж до пізньої осені, і вона, як правило, дуже важка.

Сьогодні вночі тут, неподалік фінського міста Сало, мають бути заморозки, тож всі щойно пророслі кущики полуниці вкривають агроволокном. Працювати потрібно до ночі, така робота не чекає. З працівників лише троє фінів і один іспанець, всі решта українці. Більшість з них приїхало ще до карантину.

На сусідньому полі, окремо від усіх, працюють двоє - вони приїхали день тому і ще на карантині.

"Ходимо на роботу, то працюємо окремо від інших, як ви бачите, ну і в масках. Нам по телефону бригадир говорить завдання, і ми його виконуємо", - розповідає українка.

Як і де працюють українці в Фінляндії та чому це не роблять самі фіни

Як і де працюють українці в Фінляндії та чому це не роблять самі фіни

Валентина за професією бухгалтер, та роботи із достойною зарплатою в її маленькому місті немає, а до того ж в вакансіях є обмеження за віком. Тут, на фінському полі, цінна кожна пара рук, а грошима можна підтримувати родичів дома.

 "Українські люди дуже добре вмотивовані на роботу, ми маємо працівників з багатьох країн, проте, більшість саме з України. Щороку у нас працює від 300 до 500 українців, і десь сто фінів", - ділиться фінська фермерка.

І хоча у фінів зараз високий рівень безробіття, на поля вони не надто йдуть, бо вважають зарплату - в середньому 8 євро на годину - замалою для такої праці. Фермери ж не можуть платити більше, бо тоді фрукти і овочі стануть набагато дорожче за імпортні.

Тому тут ладні на все, аби українці до них таки потрапили. Для робітників фіни облаштовують гуртожитки. Для тих, хто на карантині, окремий вхід, своя кухня та спальні.

Галина Сергєєва для ТСН

Повʼязані теми:

Наступна публікація