Справа MH17: Росія офіційно пропонувала судити у своїй країні підозрюваних у збитті літака. Нідерланди відмовились

Справа MH17: Росія офіційно пропонувала судити у своїй країні підозрюваних у збитті літака. Нідерланди відмовились

Фото: Associated Press

Відповідний запит вона спрямувала ще восени 2019 року.

Восени 2019 року Росія направила Нідерландам офіційний запит із пропозицією судити на своїй території підозрюваних у збитті літака рейсу MH17 над Донбасом, однак там відмовились.

Про це йдеться у листі до парламенту заступника міністра юстиції Нідерландів Ферда Грапперхауса, передає "Радіо Свобода".

Він повідомив, що у жовтні 2019 року РФ надіслала листа, у якому запропонувала передати їй кримінальне провадження щодо трьох росіян, яких підозрюють у збитті літака.

"Міністерство юстиції та безпеки відповіло, що передавання кримінального провадження стосовно трьох російських підозрюваних владою Нідерландів не є варіантом і не було взяте до уваги", - розповів Грапперхаус.

За його словами, суд над підозрюваними є важливим кроком у встановленні істини та відповідальності за смерть 298 осіб на борту літака.

"Уряд має повну впевненість у незалежності та якості нідерландського правосуддя", - зазначив Грапперхаус.

Як повідомлялося, об’єднана слідча група офіційно висунула звинувачення у збитті рейсу MH17 над Донбасом одному із лідерів бойовиків на сході України Ігорю Гіркіну (Стрелкову), українцю, який воював за "ДНР", Леоніду Харченку ("Кріт"), російському генералу Сергію Дубинському ("Хмурий") та полковнику РФ Олегу Пулатову ("Гюрза"). ТСН.ua зібрав ключові тези із виступу слідчих у найбільш резонансній авіакатастрофі останніх років. Пізніше у РФ з'явилася перша реакція на нові результати розслідування катастрофи MH17.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. 

Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, використовуваною в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені під час розтину тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat - експертно-журналістської організації, що займається незалежними розслідуваннями з відкритих джерел.

Фото: ТСН.ua

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація