Справа про зв’язки із РФ: спецпрокурор Мюллер хоче зустрітися із Трампом заради кількох запитань

Справа про зв’язки із РФ: спецпрокурор Мюллер хоче зустрітися із Трампом заради кількох запитань

Фото: Reuters

Мюллер хоче розпитати президента Трампа щодо його рішень про звільнення радника з питань національної безпеки Майкла Флінна й директора ФБР Джеймса Комі.

Спецпрокурор США Роберт Мюллер, який очолює розслідування ФБР щодо втручання Росії у президентські вибори в США, хоче зустрітися з главою Білого дому Дональдом Трампом, щоб поставити йому кілька запитань.

Про це пише The Washington Post із посиланням на джерела.

"Спеціальний прокурор Роберт Мюллер має намір розпитати президента Трампа впродовж ближчих тижнів щодо його рішень про звільнення радника з питань національної безпеки Майкла Флінна й директора ФБР Джеймса Комі", - повідомили двоє джерел, які ознайомлені з планами спецпрокурора.

Інтерес Мюллера до подій, коли Трамп звільнив Флінна та Комі, свідчить про те, що його розслідування зосередилось на виявленні можливих зусиль щодо перешкоджання слідству в питанні Росії.

Мюллер хоче влаштувати допит Трампа у справі про зв'язки з РФ

Мюллер хоче влаштувати допит Трампа у справі про зв'язки з РФ

Зауважимо, що адвокати Трампа визначили кілька умов щодо розмови президента з командою Мюллера. Так, свідчення Трампа мають бути представлені частково - у вигляді письмових відповідей на запитання, а частково під час розмови зі слідчими.

Сам Трамп, за словами одного із джерел, розповів друзям, що готовий поговорити з Мюллером, оскільки вважає, що спецпрокурор керує процесом "полювання на відьом" проти президента.

Раніше глава Білого дому привселюдно висловив сумнів, що йому доведеться коли-небудь свідчити перед спецпрокурором щодо російської справи. Тим часом, у Білому домі наголошують на відкритості президентської команди у взаємодії зі слідством.

Зауважимо, що спосіб отримання листів командою Мюллера викликав багато суперечок й заперечень з боку юристів Білого дому. Офіс спецпрокурора отримав їх від федерального агентства, а не від оточення Трампа, уточнюється в публікації.

Речник спецпрокурора заявив, що електронні листи були надані їм належним чином.

Офіс спеціального прокурора США з розслідування "російської справи" витратив за чотири з половиною місяці понад 3,2 млн доларів, причому, внутрішня перевірка в рамках американського Мін'юсту не знайшла порушень у фінансовій звітності.

За цей період на діяльність Офісу спецпрокурора було витрачено з бюджетних коштів 3 млн 213 тис. 695 доларів США. Найбільша частина з цієї суми (1,709 млн доларів) пішла на грошове забезпечення та виплати персоналу установи. Крім того, покривалися транспортні витрати для персоналу та речей, оренда приміщень, оплата послуг за контрактами, матеріально-технічне забезпечення. Чимала сума – 0,7 млн доларів була виділена на придбання обладнання.

Посада cпеціального прокурора США в рамках розслідування російського втручання у президентські вибори в країні була введена Міністерством юстиції 17 травня 2017 року. На неї був призначений колишній директор ФБР Роберт Мюллер, який сформував Офіс спеціального прокурора США.

Крім спецпрокурора паралельні розслідування по Росії проводять кілька комітетів Сенату і Палати представників Конгресу США.

Нагадаємо, що Розвідувальний комітет Сенату США – одна з кількох слідчих структур, яка разом з іншими комітетами в Конгресі та офісом спеціального прокурора Роберта Мюллера розслідує втручання Росії в президентські вибори 2016 року та можливу змову з боку кампанії президента Дональда Трампа з росіянами.

Повʼязані теми:

Наступна публікація