Справа Скрипаля. Отруту "Новачок" розробили у лабораторії закритого міста Росії - The Times

Справа Скрипаля. Отруту "Новачок" розробили у лабораторії закритого міста Росії - The Times

Фото: Reuters

У Росії намагаються спростувати інформацію британської розвідки.

Нервово-паралітичну отруту "Новачок", від якої постраждали колишній шпигун Сергій Скрипаль та його донька Юлія у Великій Британії, розробили у закритому місті Саратовської області Росії.

Про це з посиланням на представників британської розвідки, повідомляє The Times.

За даними розвідників, йдеться про місто Шихани, де у лабораторії науково-дослідницької бази впродовж останніх десятиліть проводилися випробування ефективності застосування "Новачка" для "точкових убивств".

На засіданні Ради безпеки ООН дипломати обговорили отруєння Скрипалів

На засіданні Ради безпеки ООН дипломати обговорили отруєння Скрипалів

Своєю чергою у Росії відхрещуються від причетності і запевняють, що хімічна зброя, зокрема і нервово-паралітична речовина "Новачок" ніколи не зберігалась у лабораторії Державного науково-дослідного інституту органічної хімії і технології у місті Шихани.

"Політичний представник російського президента обмовився, що у Саратовській області подібний об'єкт був, але він був не у Шиханах", - пише The Times.

Водночас вчені-хіміки Леонід Рінк та Володимир Углєв, що за часів СРСР працювали у Шиханах, підтвердили російським ЗМІ, що в лабораторії дійсно проводилася розробка і зберігання речовин класу "Новачок".

Нагадаємо, 5 березня BBC повідомила, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався до поліції із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер 2006 року в результаті отруєння полонієм.

26 березня західні країни заявили про видворення російських дипломатів. Наразі відомо про відповідне рішення вже 26 країн щодо 150 дипломатів. Видворення дипломатів стало відповіддю на спробу отруєння колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його доньки у Великій Британії, за яким, як вважає британське слідство, стоїть Москва.

Першою про видворення російських дипломатів оголосила, власне, Велика Британія (23 дипломати), потім до неї приєдналися 15 країн ЄС, США, Канада, Норвегія та Україна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація