США, Британія та Франція внесли до Радбезу ООН свій проект резолюції щодо Сирії

США, Британія та Франція внесли до Радбезу ООН свій проект резолюції щодо Сирії

Фото: Reuters

Обговорення документа заплановане на 16 квітня.

США, Франція і Велика Британія запропонували свій варіант проекту резолюції Раді Безпеки ООН щодо ситуації в Сирії після відхилення документу, внесеного Росією.

Про це повідомляє газета "Ліберасьйон".

Як зазначається, у документі засуджується застосування хімічної зброї в Сирії. Зокрема наголошується на інциденті в Думі, який став приводом для ракетних ударів США, Великої Британії та Франції, а також пропонується створити незалежний механізм розслідування таких хіматак.

До того ж у проекті резолюції вказується, що ОЗХЗ має упродовж 30 днів надати висновки про те, чи знищила Сирія запаси хімічної зброї.

Також автори документа вимагають забезпечити доступ для гуманітарних конвоїв та медичну евакуацію з усіх районів Сирії.

Окремою вимогою є виконання резолюції про припинення вогню, ухваленої ще в лютому, але досі не реалізованої.

За даними видання, обговорення проекту резолюції розпочнеться у понеділок, 16 квітня, водночас дата голосування наразі невідома.

Нагадаємо, у суботу, 14 квітня, вранці президент США Дональд Трамп виступив з екстреною заявою про те, що збройні сили США, Великої Британії та Франції завдали ударів по сирійських об'єктах, пов'язаних із хімічною зброєю

Пізніше газета The New York Times з посиланням на представників Міноборони Великої Британії повідомила, що у нанесенні ракетних ударів були задіяні чотири британських винищувачі-бомбардувальники Panavia Tornadо, які випустили крилаті ракети Storm Shadow у бік об'єкта поблизу міста Хомс, де, імовірно, таємно зберігалася хімічна зброя.

У Дамаску вже заявили, що ці ракетні удари по Сирії є грубим порушенням міжнародних законів. А державне телебачення зазначило, що західні ЗМІ значно перебільшують результати нічних авіаударів. Там показали звернення міністерства інформації країни, у якому громадян закликають "не звертати уваги на будь-які повідомлення ЗМІ". 

Посол Росії у США Анатолій Антонов заявив, що удари США, Франції та Великої Британії по об'єктах в Сирії не залишаться без наслідків, вся відповідальність за них лежить на трьох країнах.

Росія внесла до Радбезу ООН проект резолюції, в якому пропонувала засудити атаку США і їхніх союзників на Сирію, звинувативши їх у порушенні міжнародного права і статуту ООН. Документ підтримали лише три країни-члени Ради безпеки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація