США доправлять гуманітарну допомогу Венесуелі через Колумбію

США доправлять гуманітарну допомогу Венесуелі через Колумбію

Фото: Associated Press

Мадуро блокує допомогу для Венесуели, незважаючи на гуманітарну катастрофу.

Сполучені Штати доправили до Колумбії гуманітарну допомогу, яку планують перевезти до Венесуели.

Про це повідомляє BBC.

Зазначається, що щодо доправлення до Венесуели допомоги від США домовився самопроголошений і визнаний низкою країн Хуан Гуайдо. Зважаючи на те, що президент Ніколас Мадуро не допускає до країни гуманітарну допомогу, Гуайдо збирається перевезти її через кордон з Колумбії.

Член організації USAID заявив, що у Венесуелі катастрофічна гуманістрана ситуація, голодують діти, а лікарні відчувають дефіцит ліків. Надану США допомогу планують перевезти через кордон 23 лютого.

Пункти приймання гуманітарної допомоги відкривають у Бразилії та країнах Карибського басейну.

Нагадаємо, раніше Мадуро заявив, що не допустить ввезення американської гуманітарної допомоги до Венесуели.

Як повідомлялося, вже кілька років венесуельці безуспішно намагаються змінити послідовника Уго Чавеса. За час його першої каденції ВВП Венесуели впав на 45%, інфляція сягнула двох мільярдів відсотків, а мінімальна зарплата не перевищує десяти доларів США.

Через падіння цін на нафту та неефективне управління у країні величезний дефіцит продуктів та медикаментів, більшість венесуельців перейшли на бартер – обмін товарами. Ледь не 90% населення страждає від недоїдання, а більше трьох мільйонів осіб втекло з країни.

Мадуро заявив, що не проводитиме у Венесуелі нових президентських виборів

Мадуро заявив, що не проводитиме у Венесуелі нових президентських виборів

23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Ніколаса Мадуро. Лідер опозиційної Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе президентом країни. Національна асамблея в свою чергу оголосила Гуайдо виконуючим обов'язки президента країни.

Білий дім оголосив, що президент США Дональд Трамп уже офіційно визнав його легітимним керівником Венесуели. Про визнання Гуайдо легітимним лідером Венесуели заявили Бразилія, Парагвай, Колумбія, Перу, Чилі та Канада. Також Хуана Гуйадо підтримала Організація американських держав.

Пізніше президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про рішення розірвати дипломатичні і політичні відносини з США, які підтримали Гуайдо.

Хто визнав Гуайдо президентом Венесуели. Інфографіка (оновлено)

Європа теж відреагувала на події в Венесуелі. Німеччина та Іспанія закликали Мадуро оголосити про проведення нових виборів президента протягом восьми днів, інакше вони визнають легітимним лідером Гуайдо. У відповідь на це, Ніколас Мадуро порадив Європі відмовитися від ультиматуму і "не робити помилок". Пізніше Європарламент прийняв резолюцію про визнання Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели.

У понеділок, 4 лютого, Італія заблокувала спільну резолюцію країн-членів ЄС щодо визнання Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели, оскільки, італійських чиновники вважають, що "одні держави не повинні втручатися у внутрішньополітичні справи інших".

Україна своєю чергою не визнає опозиціонера Хуана Гуайдо президентом Венесуели, але вважає, що він як лідер опозиції, повинен домагатися проведення перевиборів, сертифікованих міжнародною спільнотою.

Повʼязані теми:

Наступна публікація