США, Франція та Німеччина у спільній заяві звинуватили Росію в отруєнні Скрипалів

США, Франція та Німеччина у спільній заяві звинуватили Росію в отруєнні Скрипалів

Фото: Reuters

Вони вважають, що спецоперація по отруєнню в Солсбері була затверджена на вищому рівні російської влади.

Лідери Великої Британії, США, Франції, Німеччини та Канади оприлюднили спільну заяву, у якій йдеться про "повну впевненість" в причетності російської влади до отруєння в Солсбері.

Про це у четвер, 6 вересня, повідомляє Associated Press.

"Лідери Великої Британії, США, Франції, Німеччини та Канади виступили зі спільною заявою, в якій висловили "повну довіру" оцінці Великої Британії в тому, що двоє підозрюваних в отруєнні в Солсбері були членами російської розвідслужби ГРУ, і їхня операція була "майже напевно" затверджена на вищому рівні московського уряду",- повідомляє видання.

Окрім того, лідери зазначених країн закликали Росію "розкрити всі подробиці програми" Новачок", пише Reuters.

"Вчорашнє оголошення ще більше зміцнює наш намір продовжити спільно підривати ворожу діяльність мереж закордонних розвідслужб на наших територіях, забезпечувати заборону хімічної зброї, захищати наших громадян і захищати себе від будь-яких форм зловмисних дій держав, спрямованих проти нас і наших народів", - наводить видання текст заяви.

Нагадаємо, 5 березня стало відомо, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його донька потрапили в лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. За словами британських правоохоронців, вони були отруєні нервово-паралітичним речовиною "Новачок", а організатором замаху була Росія.

Згодом спецслужби Великої Британії встановили особи підозрюваних у токсичному напад на екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Їх імена не розголошують, однак вважають, що вони пов'язані з Кремлем.

14 березня прем'єр-міністр Тереза Мей оголосила про висилання з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова у країну через отруєння в Солсбері. У відповідь РФ оголосила персонами нон грата 23 британських дипломатів. 26 березня слідом за Британією ряд країн заявили про видворення російських дипломатів. Серед них і Україна.

Пізніше двох осіб - Чарлі Роулі і Дон Стерджесс - знайшли без свідомості в місті Еймсбері. Як з'ясувалося, вони отруїлися в результаті дії нервового агента "Новачок", який раніше був використаний проти екс-розвідника Сергія Скрипаля. Подруга Роулі Дон Стерджесс в ніч проти понеділка, 9 липня, померла в лікарні. Роулі вижив і розповів, що сам подарував своїй подрузі флакон під виглядом дорогих парфумів, в якому, як згодом з'ясувалося, перебував "Новачок".

Велика Британія назвала імена росіян, яких обвинувачує в отруєнні Скрипалів

Велика Британія назвала імена росіян, яких обвинувачує в отруєнні Скрипалів

Департамент з контртероризму британської поліції 5 вересня провів прес-конференцію щодо результатів розслідування резонансного отруєння екс-шпигуна ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в британському місті Солсбері. У зв'язку з оприлюдненням нових даних тимчасового повіреного РФ в Лондоні Івана Володіна викликали в МЗС Великобританії.

Тереза Мей повідомила про результати розслідування президенту США Дональда Трампа. Також стало відомо, що Великобританія буде працювати над розширенням діючих санкцій Євросоюзу проти Росії. Однак помічник президента РФ Юрій Ушаков заявив, що озвучена Лондоном інформація щодо інциденту в Солсбері є незрозумілою, а прізвища підозрюваних російській стороні ні про що не говорять.

Повʼязані теми:

Наступна публікація