США "глибоко стурбувалися" авіаударами Туреччини по курдських позиціях у Сирії та Іраку

США "глибоко стурбувалися" авіаударами Туреччини по курдських позиціях у Сирії та Іраку

Фото: Reuters

Ердоган заявив, що не збирається припиняти військову операцію у регіоні.

Сполучені Штати висловили "глибоку стурбованість" з приводу повітряних ударів турецьких літаків в Сирії та Іраку, і сказали, що вони не були санкціоновані проамериканською коаліцією, яка бореться проти "ІД".

Про це на брифінгу у вівторок заявив речник Держдепу США Марк Тонер, передає Reuters.

"Ми висловили нашу стурбованість безпосередньо уряду Туреччини. Ці повітряні удари не були затверджені коаліцією і привели до загибелі наших партнерів у боротьбі проти "Ісламської держави", - сказав Тонер.

25 квітня турецькі літаки завдали авіаударів по півночі Іраку і північному сходу Сирії. Бомбардування були спрямовані проти забороненої у Туреччині Курдської робочої партії (РПК), але внаслідок ударів загинули близько 20 бійців "Пешмерги" - курдського воєнізованого формування, яке у складі проамериканської коаліції воює проти "ІД".

Президент Туреччини Реджеп Ердоган, коментуючи ці авіаудари по півночі Іраку та Сирії, заявив, що не дозволить, щоб цей регіон став базою для бойовиків РПК, і що турецька армія продовжуватиме військову операцію там "до останнього терориста".

Разом із тим Ердоган заявив, що шкодує про загибель кількох членів "Пешмерги". Він сказав, що дії Туреччини "абсолютно не спрямовані проти повстанців". За його словами, про військову операцію 25 квітня був заздалегідь проінформований президент Іракського Курдистану Масуд Барзані.

Відзначимо, що Робітнича партія Курдистану — це курдська підпільна організація, яка базується в Туреччині та Іраку. Туреччина негативно ставиться до РПК, оскільки партія веде боротьбу проти держави протягом більше трьох десятиліть з вимогою курдської автономії, зокрема в турецькому регіоні Діярбакир. 

Сирійські повстанці захопили одне із ключових для "Ісламської держави" міст

Сирійські повстанці захопили одне із ключових для "Ісламської держави" міст

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація