США можуть розірвати торгівлю із Росією, якщо вона не позбавиться від хімзброї - The Washington Post

США можуть розірвати торгівлю із Росією, якщо вона не позбавиться від хімзброї - The Washington Post

Фото: Reuters

Держдепартамент США оголосив про запровадження санкцій проти РФ.

Якщо РФ не позбавитися всієї хімічної й біологічної зброї, то США запровадять обмеження на торгівлю з Росією та можуть навіть розірвати дипвідносини.

Про це розповіли американському впливовому виданню The Washington Post в Державному департаменті США.

«Офіційний представник Держдепартаменту США зазначив, що санкції можуть мати суттєвий вплив на торгівлю з Росією, включаючи заборону надання ліцензій на відправлення окремих товарів у США, таких як електронні пристрої», - йдеться в публікації.

Проте якщо Росія не погодиться впродовж 90 днів «зупинити використання всієї хімічної зброї та дозволити перевірку для підтвердження її ліквідації, додатково запроваджені закріплені заходи можуть припинити практично всю торгівлю між двома країнами, заборонити права на посадку для російських авіаліній і призвести до призупинення дії дипломатичних відносин».

Нагадаємо, що раніше Держдепартамент США оголосив про запровадження санкцій проти РФ з 22 серпня через застосування нею бойової хімічної речовини «Новачок» у Великій Британії. Законодавство США вимагає від президента рішучих дій проти країни, що використала хімічну чи біологічну зброю.

У Солсбері попрощались із Дон Стерджес, яка загинула від отруєння "Новачком"

У Солсбері попрощались із Дон Стерджес, яка загинула від отруєння "Новачком"

У Британії двох осіб - Чарлі Роулі і Дон Стерджесс - знайшли без свідомості в місті Еймсбері. Як з'ясувалося, вони отруїлися в результаті дії нервового агента "Новачок", який раніше був використаний проти екс-розвідника Сергія Скрипаля. Подруга Роулі Дон Стерджесс в ніч проти понеділка, 9 липня, померла в лікарні. Роулі вижив і розповів, що сам подарував своїй подрузі флакон під виглядом дорогих парфумів, в якому, як згодом з'ясувалося, перебував "Новачок".

5 березня стало відомо, що у Великобританії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його дочка потрапили в лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. За словами британських правоохоронців, вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", а організатором замаху була Росія.

Згодом спецслужби Великобританії встановили особи підозрюваних у токсичному напад на екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Їх імена не розголошують, однак вважають, що вони пов'язані з Кремлем.

14 березня прем'єр-міністр Тереза Мей оголосила про висилку з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова у країну через отруєння в Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля. У відповідь РФ оголосила персонами нон грата 23 британських дипломатів. 26 березня слідом за Британією ряд країн заявили про видворення російських дипломатів. Серед них і Україна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація