США можуть розмістити в Австралії важкі бомбардувальники

США можуть розмістити в Австралії важкі бомбардувальники

Фото: Reuters

Існує ризик того, що США можуть "пропустити" момент, коли Китай швидко зведе в Південно-Китайському морі військову інфраструктуру.

США хочуть розмістити в Австралії важкі бомбардувальники через побоювання щодо військової експансії Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Як повідомила командувач ВПС США в Тихоокеанському регіоні генерал Лорі Робінсон, зараз ведуться переговори на найвищому рівні, щоб дозволити американським бомбардувальників B-1 і літак-дозаправлювачам тимчасово розміститися на австралійській північній території, в Тиндалі і Дарвіні. Уточнюється, що військові літаки будуть розміщуватися на австралійському континенті за принципом регулярної ротації.

За словами Робінсон, існує ризик того, що США можуть "пропустити" момент, коли Китай швидко зведе в Південно-Китайському морі військову інфраструктуру.

У зв'язку з цим вона вважає за необхідне забезпечити присутність у цьому регіоні — як морську, так і повітряну. Навколо спірної акваторії Південно-Китайського моря продовжує посилюватися напруженість.

Нагадаємо, що Китай завершив будівництво системи ППО на штучних островах у Південно-Китайському морі, яка є спірною територією відразу для декількох країн.

На острові Вуді з'явилися винищувачі-перехоплювачі і як мінімум вісім батарей комплексів ППО дальньої дії. На рифі Квартерон виникло ціле "радарний місто", де, крім усього іншого, знаходиться величезний високочастотний радар, здатний виявляти літаки "стелс" на відстані до трьох тисяч кілометрів.

Таким чином, Китай намагається заявити про свої права на Південно-Китайське море, яке вважає своїми винятковими водами. США своєю чергою наполягають на тому, що води – міжнародні, тому відкриті для всіх.

Через розбіжності між двома державами в Південно-Китайському морі посилюється військова присутність Китаю та США, яке може перерости у військовий конфлікт, незважаючи на запевнення лідерів країн про прихильність до дипломатичного рішення питання.

На інфографіці показано радарні установки Китаю в ЮКМ і зона їх дії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація