США не приховують планів повалити іранський уряд, який запрошують на ядерні переговори - Рухані

США не приховують планів повалити іранський уряд, який запрошують на ядерні переговори - Рухані

Фото: Reuters

ООН не повинна дозволити цим рішенням стати жертвою внутрішніх виборів і пропагандистських ігор окремих членів.

Адміністрація США не приховує планів повалити уряд Ірану, який сама ж запрошує на переговори по ядерному питанні.

Про це заявив президент Ісламської Республіки Іран Хассан Рухані під час виступу на загальних дебатах високого рівня 73-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, - пише Укрінформ.

"Він (Уряд США – ред.) відкрито порушує державні зобов’язання, які були взяті його попередником. На основі яких причин ми можемо вступити в переговори з адміністрацією, яка веде себе таким чином? Будь-які переговори повинні вестися в рамках Спільного всеохоплюючого плану дій (СВПД) та резолюції РБ ООН 2231, а не в порушення їх та повернення до минулого. Є доля іронії в тому, що уряд США навіть не приховує своїх планів скинути той самий уряд, який він запрошує на переговори", - заявив він.

Рухані звинуватив адміністрацію Дональда Трампа в тому, що вона "сповнена рішучості зробити так, щоб усі міжнародні інституції стали неефективними": "Цей уряд вийшов зі Спільного всеохоплюючого плану дій, схваленого Радою Безпеки, всупереч правилам та нормам міжнародного права".

Рухані вказав на те, що доповіді МАГАТЕ засвідчили виконання Тегераном своїх зобов’язань в рамках СВПД. Однак, за його словами, США з самого початку не були вірними своїм зобов’язанням, а згодом, "вдавшись до непереконливих причин, відкрито порушили свої зобов’язання і вийшли з угоди".

"ООН не повинна дозволити цим рішенням стати жертвою внутрішніх виборів і пропагандистських ігор окремих членів та не повинна дозволити, щоб країни-члени ухилялися від виконання своїх зобов’язань", - сказав президент ІРІ.

Він також заявив, що незаконні односторонні санкції США "самі по собі є формою економічного тероризму та порушенням права на розвиток".

Поруч з цим, на переконання Рухані, вкінці-кінців немає іншого шляху як діалог, однак "діалог - це вулиця з двостороннім рухом та має бути заснований на рівності, справедливості гідності та чесності, а також має вестися відповідно до норм і правил міжнародного правила".

За словами Рухані, обидві сторони можуть вислухати один одного прямо в будівлі Генеральної Асамблеї ООН .

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з ядерної угоди з Іраном, укладеної в 2015 році разом з Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Також було оголошено про відновлення дії санкцій проти Тегерана, котрі, згідно з планом дій, знімалися в обмін на закриття ядерної програми. 

Нещодавно президент Ірану Хасан Роухані різко висловився в бік Дональда Трампа заявивши, що його чекає доля Саддама Хусейна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація