США стали світовим лідером за темпами поширення коронавірусу: що відбувається в країні і як на тлі пандемії триває передвиборча кампанія

США стали світовим лідером за темпами поширення коронавірусу: що відбувається в країні і як на тлі пандемії триває передвиборча кампанія

Фото: Associated Press

Найбільше страждає штат Нью-Йорк.

За останні тижні США стрімко вирвались у лідери за кількістю хворих на нову коронавірусну інфекцію і лише набирають обертів. Вони мають удвічі більше заражених коронавірусом, ніж та ж Італія, яка посідає друге місце, однак темпи поширення хвороби в європейській країні поступово спадають, тоді як у Штатах епідемія навіть не досягла піку.

Усе це відбувається на тлі того, що усього місяць тому президент США Дональд Трамп запевняв американців, що загроза коронавірусу є несуттєвою, а Штати готові до неї. Однак кількість хворих, яка щоденно зростає на десятки тисяч, публічні звернення губернаторів та лікарів про нестачу медичних препаратів, свідчать про те, що США можуть стати глобальним лідером навіть у питанні коронавірусу і матимуть найбільшу кількість хворих та померлих в усьому світі за час пандемії.

ТСН.ua розповідає, які штати страждають від коронавірусу найбільше і як хвороба впливає на американську політику.

Яка ситуація у Штатах

Епіцентром спалаху коронавірусу у США став штат Нью-Йорк. За даними на ранок 2 квітня там виявили майже 85 тисяч випадків зараження, серед яких 45 тисяч – у самому місті Нью-Йорк. Також там вже зафіксували понад 2 тисячі смертей від коронавірусної хвороби. За усіма цими показниками Нью-Йорк випереджає усі інші американські штати у 8-10 разів щонайменше.

"Всі хочуть знати, коли це закінчиться. Правда в тому, що ми не знаємо. Ніхто не знає. Ми все ще на шляху до піку і поки не впевнені, коли перейдемо до зворотного боку", - зазначив губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо.

До Нью-Йорка напередодні прибув величезний медичний корабель-шпиталь Комфорт, розрахований на тисячу хворих. Там лікуватимуть тих невідкладних пацієнтів, яким немає місця в міських лікарнях через коронавірус. Також у всесвітньо відомому Central Park у Нью-Йорку облаштували польовий госпіталь на 68 ліжок.

Фото: Associated Press

На коронавірус масово нездужають і поліцейські – позитивний тест на Covid-19 вже отримали понад 1400 правоохоронців. Зазначається також, що 6172 офіцери – близько 17% від складу усього поліцейського відділку – хворіють.

Другим за кількість хворих є сусідній до Нью-Йорка штат – Нью-Джерсі. Там уже виявили понад 20 тисяч заражених коронавірусом та 355 смертей. В усіх інших штатах кількість хворих на коронавірусну інфекцію не перевищує 10 тисяч.

У країні запровадили режим надзвичайного стану на федеральному рівні, а штати один за одним посилюють карантинні заходи – закривають освітні та розважальні заклади, скасовують масові заходи, запроваджують заборону на вихід із дому без нагальної потреби. У Білому домі випускають офіційні рекомендації та перелік правил соціального дистанціювання.

Наприкінці березня Сенат США ухвалив законопроєкт про безпрецедентну допомогу американцям під час пандемії коронавірусу на загальну суму у 2 трильйони доларів. Ці кошти підуть на підтримку бізнесу, лікарень, виплату допомогу із безробіття, а також одноразову виплату абсолютно усім громадянам США у розмірі 1200 доларів.

Чому критикують Трампа

Незважаючи на заяви самого Трампа, експертна спільнота у США активно критикує свого президента за повну неготовність країни до пандемії коронавірусу. Ще на початку березня Трамп запевняв, що ситуація із хворобою під контролем, тоді як під кінець місяць кількість хворих у США зростає шаленими темпами.

Видання The New Yorker помістило Трампа на обкладинку одного із своїх номерів, де він зображений із медичною маскою на очах. Таким чином журналісти продемонстрували неготовність влади до загрози від хвороби.

В американських лікарнях офіційно є у наявності понад 170 тисяч апаратів штучної вентиляції легень і цього катастрофічно мало. Сам же Трамп у своєму Twitter навіть радив лікуватися від коронавірусу неперевіреними препаратами. Американський президент критикує свого попередника – Барака Обаму за руйнування системи охорони здоров’я.

 Американська система побудована так, що у разі виникнення форс-мажорної ситуації на допомогу одному штату можуть прийти інші і надати свої ресурси. Однак в умовах пандемії коронавірусу кожен штат хвилюється за ситуацію із охороною здоров’я у своєму регіоні і навіть потенційно не може допомогти іншим.

Сам Трамп запевняє, що заходи Білого дому для запобігання поширенню коронавірусу є успішним. Він хизується тим, що США одними із перших у світі закрили авіасполучення з Китаєм, а у березні після початку поширення хвороби в Європі – на 30 днів заборонили сполучення і з Європою.

Американський президент навіть заявляв, що хоче відкрити країну до Великодніх свят і скасувати усі обмеження, однак в останніх числах березня Білий дім офіційно повідомив про подовження "заходів соціального дистанціювання" до 30 квітня.

Зрештою і сам Трамп спробував пояснити заяви про "підконтрольний" вірус. Він зазначив, що повинен був підбадьорити американців.

"Я усе знав. Я знав, що це може бути жахливо, і, можливо, добре. Я не хотів сіяти негатив. Дуже легко бути негативним. Проте я хочу дати людям і надію. Я "чирлідер" для країни – ми проходимо через найгіршу річ, з якою ми коли-небудь стикалися", - підкреслив він. У Білому домі ж прогнозують, що від нової коронавірусної інфекції у США можуть померти від 100 до 240 тисяч людей.

До 240 тисяч людей можуть стати жертвами коронавірусу у США

До 240 тисяч людей можуть стати жертвами коронавірусу у США

Пандемія і вибори

Коронавірус вніс неабиякі корективи в американську передвиборчу кампанію. Будь-які неправильні дії Трампа у боротьбі із епідемією можуть лише знижувати його рейтинг і давати підстави для критики з боку опонентів-демократів, які наразі не мають важелів впливу у владі і не можуть вплинути на ситуацію в країні.

Республіканці уже навіть вигадали можливу причину поганої підготовки країни до пандемії – лідер більшості у Сенаті Мітч Макконел заявив, що процес імпічменту відволікав Трампа від ситуації із коронавірусом у світі, тоді як опонент Макконела – лідер меншості Чак Шумер ще наприкінці січня закликав ввести в країні надзвичайний стан.

Головні опоненти Трампа серед демократів – Джо Байден та Берні Сандерс – не полишають можливості розкритикувати американського президента.

"У той час, коли американці можуть найбільше потребувати медичної допомоги, адміністрація Трампа не дає людям, які потребують страхування, отримати його. Їхня жорстокість дійсно не знає меж", - заявив Байден.

"Як може бути, що ми витрачаємо 18% нашого ВВП на охорону здоров'я - більше, ніж в будь-якій іншій країні на Землі - але все ще у нас не вистачає ліжок, масок, вентиляторів, халатів, рукавичок і наборів для тестування, які нам необхідні для адекватного реагування на цю кризу? Ми повинні трансформувати нашу нефункціональну систему охорони здоров'я", - підкреслив Сандерс.

Водночас, коронавірус може вплинути і на самі перегони серед демократів. На початку березня у США встигли провести "супервівторок", під час якого переміг Джо Байден і захопив лідерство у висуванні кандидата від Демократичної партії. Наступними тижнями він лише закріплював своє лідерство, однак тепер у США запровадили карантин. Низку праймеріз було перенесено із березня-квітня на червень, а деякі з них відбудуться винятково в онлайні. Також кандидати втратили можливість проводити свої передвиборчі мітинги. Замість того аби остаточно закріпити своє лідерство на хвилі популярності Байден може зіткнутися із серйозними проблемами у червні, адже ніхто не може спрогнозувати, як розгортатимуться події найближчими місяцями і що може вплинути на рейтинги.

Сам Байден уже вдруге закликає демократів перенести загальний з’їзд із липня на серпень, де мають обрати кандидата від Демократичної партії. У питанні виборів у листопаді цього року він зазначає, що владі необхідно попрацювати над більшими можливостями віддаленого голосування або навіть проведення виборів в онлайні.

753 тисячі інфікованих у світі: найшвидше хвороба поширюється в США

753 тисячі інфікованих у світі: найшвидше хвороба поширюється в США

Повʼязані теми:

Наступна публікація