США створюють міжнародну коаліцію для патрулювання Ормузької протоки

США створюють міжнародну коаліцію для патрулювання Ормузької протоки

Фото: Associated Press

Іран захоплює там танкери інших країн.

Сполучені Штати планують створити міжнародну коаліцію, яка патрулюватиме та стежитиме за дотриманням порядку в Ормузькій протоці.

Про це розповів держсекретар США Майк Помпео, передає пресслужба Держдепу.

"Ми створюємо коаліцію, яка буде патрулювати Ормузьку протоку, щоб зберегти морські торгові шляхи відкритими. У цьому братимуть участь нації з усього світу", - зазначив він.

За словами Помпео, така коаліція буде "стримувати" небезпечні дії, зокрема з боку Ірану.

"Президент (Дональд Трамп - ред.) ясно дав зрозуміти: ми не хочемо війни з Іраном. Ми просто хочемо, щоб вони припинили терористичну діяльність по всьому світу ... І тому ми працюємо над тим, щоб змінити поведінку керівництва Ірану", - заявив Помпео.

Нагадаємо, 19 липня Корпус вартових ісламської революції (КВІР) Ірану повідомив, що захопив в Ормузькій протоці британський нафтовий танкер Stena Impero. Іран зробив це "у відповідь" на  затримання 4 липня піхотинцями Великої Британії, поліцейськими й митними органами в Гібралтарі танкера Grace 1 під панамським прапором, яким Іран, імовірно, в обхід санкцій Євросоюзу перевозив нафту до нафтопереробного заводу Баніяс у Сирії.

До цього, 20 червня з'явилася інформація про знищення на півдні Ірану американського БПЛА Global Hawk. Своєю чергою, в США заявили, що безпілотник було збито над Ормузькою протокою та він не перебував в повітряному просторі Ірану.

Зазначимо, що це відбулося на тлі інциденту в затоці Омана 13 червня. Тоді атаки зазнали танкер Front Altair норвезької компанії Frontline, а також танкер Kokuka Courageous, яким володіє японська транспортна компанія Kunihana Sangyo. В результаті атаки спалахнули пожежі, а норвезьке судно затонуло. На його борту перебували 23 людини - переважно громадяни Грузії, Росії та Філіппін. Вони, як і близько двох десятків моряків-філіппінців, які перебували на борту японського судна, були врятовані та евакуйовані. 

В Японії та Норвегії вже офіційно підтвердили, що танкери належать компаніям цих країн. Уряди Сполучених Штатів та Великої Британії вважають Іран відповідальним за напади на танкери в Оманській затоці. Перед атакою на танкери, за інформацією ЗМІ, іранські військові нібито запустили ракету по американському безпілотнику.

Нафтовий конфлікт: неподалік Перської затоки Іран затримав британський танкер

Нафтовий конфлікт: неподалік Перської затоки Іран затримав британський танкер

Повʼязані теми:

Наступна публікація