США в ООН зажадали від Росії розкрити інформацію про вибух у Северодвінську

США в ООН зажадали від Росії розкрити інформацію про вибух у Северодвінську

США в ООН зажадали від Росії розкрити інформацію про вибух у Северодвінську

Москва і Пекін скликали екстрене засідання Радбезу ООН.

В. о. постпреда США при ООН Джонатан Коен зажадав від Росії розкрити інформацію про вибух, який стався у Северодвінську Архангельської області.

Про це повідомляє "Голос Америки".

"Що саме сталося в Росії 8 серпня? Чому стався вибух? Про яку "систему" йде мова, і з якою метою ця "система" була проведена?", - запитав американський дипломат на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному Росією і Китаєм у зв'язку з випробуванням Вашингтоном ракети середньої дальності.

Американський та російський дипломати під час засідання звинуватили один одного в розвалі Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

За словами в.о. постпреда Росії при ООН Дмитра Полянського, той факт, що Сполучені Штати провели випробування забороненої ракети всього через 16 днів після виходу з договору, доводить, що Вашингтон сам порушив умови угоди.

Джонатан Коен відповів, що першою почала порушувати угоду саме Росія, незаконно розгорнувши крилаті ракети наземного базування 9М729, націлені на Європу. Він попросив Полянського розповісти про те, скільки таких ракет було вироблено і де саме вони були розгорнуті.

У контексті розмови про ракети Коен зажадав розкрити інформацію про вибухи у Северодвінську, так як Захід вважає, що це сталося з-за невдалого запуску крилатої ракети з ядерною установкою.

8 серпня на території полігону в Архангельській області Росії прогримів вибух, в результаті події загинули щонайменше сім осіб, а незабаром у регіоні помітили підвищений радіоактивний фон. 10 серпня в "Росатомі" повідомили, що вибухнула реактивна рухова установка, і згодом визнали, що трагедія сталася під час випробування нового "спецвиробу".

Версії того, що сталося різняться. Втім, президент США Дональд Трамп, низка експертів, а також представники провідних західних ЗМІ дотримуються думки, що трагедія пов'язана з "Буревісником" – новою ракетою з ядерним реактором.

Пресслужба Росгідромету за результатами дослідження стану радіаційного фону в Северодвінську в день вибуху повідомила, що доза гамма-випромінювання була перевищена у 4-16 разів. При цьому Норвегія виявила крихітні кількості радіоактивного йоду на кордоні з РФ через кілька днів після вибуху на полігоні.

Лікарів Архангельської обласної лікарні в Росії не попередили, що після вибуху ракети в Северодвінську до них відправили заражених радіацією пацієнтів. У одного з медиків після обстеження в Москві виявили в м'язовій тканині радіоактивний ізотоп цезій-137.

В Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ОДВЗЯИ) опублікували анімовану мапу з вірогідним розльотом радіонуклідів  вона, зокрема, зачепила територію України. 

Чотири російські станції моніторингу радіації перестали працювати після вибуху в Архангельській області

Чотири російські станції моніторингу радіації перестали працювати після вибуху в Архангельській області

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація