США вдарили ракетами по Сирії: що приховує Росія і як конфлікт стає небезпечним для України

США вдарили ракетами по Сирії: що приховує Росія і як конфлікт стає небезпечним для України

Фото: Reuters

Урядові війська Асада звинуватили в застосуванні хімічної зброї проти людей.

Цього тижня різко погіршилися відносини Сполучених Штатів і Росії. По аеродрому в Сирії, де крім сирійської армії була російська авіація, російські військові та російська протиповітряна оборона - сумнозвісні С-300, С-400 і "Панцир" - ударили американські крилаті ракети. Атакували без усякого узгодження з Москвою. Тільки попередивши, мовляв, забирайтеся звідти, поки можете.

Атака "Томагавків" стала відповіддю на мученицьку смерть дітей і дорослих, старих і малих, жінок і чоловіків у повстанському місті Хан-Шейхун. Союзник Путіна президент Сирії Башар Асад ударив по них забороненою у всьому світі хімічною зброєю. Нервовопаралітичний газ зарин убив понад 70 людей. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Міністр оборони Великої Британії Майкл Феллон заявив, що це Росія винна в кожній смерті цивільного від хімічної атаки, бо вона - головний захисник режиму Асада. Скасував свій візит до Москви колега Феллона - міністр закордонних справ Борис Джонсон. Можливу причетність Росії до цієї хімічної атаки вивчають і в США.

Москва усе заперечує. І натомість заблокувала резолюцію ООН, що дала би змогу розслідувати трагедію в Сирії.

Бомби скинули зранку, коли люди ще спали. Лікарі, що прибули на місце, побачили моторошну картину. Чоловіки і жінки билися в судомах, діти задихалися від дії нервово-паралітичної отрути. Звужені зіниці, піна з рота. Турецькі лікарі вже підтвердили, що проти людей застосували заборонений у всьому світу зарин. Його жертвами стали більше семи десятків сирійців, 27 із них - жінки та діти. Світ завмер від побаченого. А Вашингтон почав діяти.

Для демонстрації сили президент США Дональд Трамп віддав розпорядження атакувати авіабазу сирійського союзника Путіна Башара Асада. Наказ віддав з тропічної Флориди. Він саме перебував у розкішному клубі, де обідав з іншим союзником Путіна в сирійському питанні - лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

"У вівторок сирійський президент Башар Асад здійснив жахливу хімічну атаку проти мирного населення. Сьогодні вночі я наказав виконати цілеспрямований військовий удар по військово-повітряній базі в Сирії, звідки вчинена хімічна атака. Це життєво необхідний національний безпековий інтерес Сполучених Штатів - запобігти і стримати розповсюдження та використання хімічної зброї", - пояснив свої дії Трамп.

Китай із Росією традиційно блокують рішення Радбезу ООН і стосовно Асада, і щодо Північної Кореї. Тож 59 ракет "Томагавк", що вилітають з авіаносців у Середземному морі, - дуже прозорий натяк на подальшу реакцію нового господаря Білого дому на світові виклики.

Есмінці "Росс" і "Портер" добре знайомі українцям. Свого часу ці кораблі сильно попсували нерви Кремлю. Річ у тім, що обидва кораблі відтоді, як Росія захопила Крим, кілька разів брали участь у навчаннях та патрулюваннях у Чорному морі. Та навіть побували в одеському порту. У такий спосіб Пентагон демонстрував Росії прихильність до безпеки союзників по НАТО та європейських партнерів.

Ракетна дипломатія це не тільки військова поразка, а ще й ляпас особисто для російського президента. Місце Трампа у духовно-скрєпній системі Путінської Росії не передбачало такого повороту.Та ще й команда про запуск на есмінці "Росс" лунає від людини, перебування якої за командним пультом для російської військової ієрархії геть немислиме. "Томагавки" запустила командир Андріа Слау - жінка, яка має довгу та успішну кар'єру у військово-морському флоті США.

І ще два чи не найболючіших для Кремля удари. Перший - росіян про атаку таки попередили, аби ті встигли забратися з бази. І другий - якого Москва завдала собі сама - розхвалені сирійському союзнику російські системи протиповітряної оборони, знамениті С-300 і С-400, та спеціально виготовлений проти "Томагавків" комплекс "Панцир" - виявилися безсилими.

Російська пропагандистська машина від несподіванки почала давати збої. Речник російського МЗС Марія Захарова у прямому ефірі ніяк не могла озвучити офіційну заяву.

Дамаск тим часом підсумовує втрати.

"Сполучені Штати Америки о 03:42 ранку здійснили акт відвертої агресії, вдаривши по одній із наших авіабаз, забравши життя шістьох мучеників", - сказав речник Збройних сил Сирії Алі Маухуб.

Невелика кількість жертв лише доводить, що ракети били по техніці. І це ще один подразник для російської військової машини. Свого часу такі пуски з кораблів каспійської флотилії закінчилися тим, що з 27-ми крилатих ракет "Калібр-16" навіть долетіти не змогли. Москва каже, що із 59 американських "Томагавків" до цілі не долетіли 36. Американці переконують, що всі цілі знищені. У деякі об'єкти поцілили навіть двічі.

Одразу після удару країни Заходу, Україна, Туреччина, Саудівська Аравія та Ізраїль заявляють, що підтримують дії Трампа. Тож скликаний Росією Радбез ООН, попри обмін різкими заявами, завершується безрезультатно.

Як же Росія відповість Штатам за приниження в Сирії? В ефірі російського телебачення відомий Путінський безумець Проханов пропонує гібридну відповідь - ударити ракетами по Україні.

"Я б відповів на цей американський виклик асиметричним ударом російських крилатих ракет по українських установках залпового вогню і артилерійських установках, які довбають по Донбасу. Це буде абсолютно адекватно", - сказав російський письменник Олександр Проханов.

Версію, що хімічна атака в місті Хан-Шайхун могла здійснюватися не тільки військами Асада, а й росіянами, вже офіційно перевіряють у Пентагоні. Зокрема, й тому, що через п'ять годин після хімічної атаки шпиталь із жертвами і доказами розбомбили. Та найбільше Москву підставили свої ж. Бо кремлівські ЗМІ надрукували фото, зроблені на сирійській авіабазі Шайрат після ракетного удару США. Блогери помічають цілу гору специфічних бочок, що як близнюки нагадують контейнери для бінарної хімічної зброї типу зарин.

І геть тривожним сигналом для Путіна може стати нова команда з Білого дому для американських авіаносців, які із Сингапуру вирушили в район Корейського півострова - у відповідь на постійні ракетні провокації з боку Північної Кореї. Схоже, звинувачуваний у зв'язках із Кремлем Трамп вирішив показати всім, що йому не забракне рішучості діяти.

Уже за два дні до Росії має приїхати держсекретар США Рекс ТІллерсон. І, як пишуть медіа, він може висунути Кремлю ультиматум і звинувачення проти Росії, що та знала і намагалася приховати докази застосування Асадом забороненого зарину.

А вже сьогодні стало відомо про розвиток іншого американсько-російського конфлікту. Іспанська поліція на запит Сполучених Штатів заарештувала російського програміста. Його підозрюють у причетності до хакерських атак, пов'язаних із втручанням у вибори американського президента. Через ці атаки Вашингтон уже запровадив санкції проти Москви та вислав із країни три десятки російських дипломатів.

Катерина Федорченко, Яна Слєсарчук, Катерина Шипко

Наслідки хімічної атаки: чим Україні загрожує удар США по аеродрому Сирії

Наслідки хімічної атаки: чим Україні загрожує удар США по аеродрому Сирії

Повʼязані теми:

Наступна публікація