США вимагають, аби російська влада надала медичну допомогу політв’язню Балуху

США вимагають, аби російська влада надала медичну допомогу політв’язню Балуху

США вимагають, аби російська влада надала медичну допомогу політв’язню Балуху

Фото: Крим.Реалії

Він перебуває у штрафному ізоляторі.

Сполучені Штати Америки закликали російську владу терміново надати необхідну медичну допомогу засудженому українському активістові Володимиру Балуху.

Про це йдеться у повідомленні посольства США у Twitter.

"Ми закликаємо Росію надати терміново необхідну медичну допомогу політв’язню Володимиру Балуху, стан здоров’я якого став важким після того, як його помістили до штрафного ізолятора і утримують там лише на воді та хлібі", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося раніше, український політв'язень Володимир Балух написав листа зі штрафного ізолятора в'язниці у Тверській області Росії та поскаржився на умови тримання. Балух розповідає, що в камері дуже холодно, і йому не дозволяють зустрітися з українським консулом, бо через кримську прописку вважають громадянином Росії.

Нагадаємо, 5 липня 2018 року так званий суд засудив Балуха до п'яти років позбавлення волі в рамках двох кримінальних справ. Його також зобов'язали виплатити штраф у розмірі 10 тисяч рублів. Згодом "суд" окупантів зменшив вирок політв'язню Балуху на один місяць. Правозахисники вважають, що його репресували за проукраїнську позицію, зокрема за прапор України, вивішений у дворі його будинку.

19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. Адвокат Ольга Дінзе наголошувала, що український активіст за час голодування втратив 30 кг ваги. Сам ув’язнений неодноразово повідомляв про знущання з нього в Сімферопольському СІЗО.

Після місяця повної відмови від прийому їжі кримський архієпископ УПЦ КП Климент переконав Балуха вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50-70 грамів сухарів з чорного хліба і чай з медом). 9 жовтня Балух припинив голодування на час етапу до колонії в Росії, однак зазначив, що їжі, яку там даватимуть, не вживатиме та не одягатиме російську тюремну робу.

18 лютого стало відомо, що Балуха етапували з Сімферопольського СІЗО у невідомому напрямку. Кримська правозахисна група своєю чергою спростувала слова уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової про "законність" етапування незаконно засудженого в окупованому Криму українського активіста Володимира Балуха до колонії у Росії, а також запевнила, що перевезення політв’язня порушує Женевську конвенцію.

24 лютого Балух перебував в СІЗО м. Армавіра Краснодарського краю РФ. 26 лютого його відвезли до СІЗО у Твері.

Володимир Балух написав листа зі штрафного ізолятора в'язниці у Тверській області

Володимир Балух написав листа зі штрафного ізолятора в'язниці у Тверській області

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація