США вперше застосували ударний вертоліт "Апач" проти ІД

США вперше застосували ударний вертоліт "Апач" проти ІД

Фото: Reuters

AH-64 "Апач" - основний американський ударний вертоліт.

Армія США вперше застосувала ударний вертоліт "Апач" проти бойовиків екстремістського угруповання "Ісламська держава".

Як розповів глава Пентагону Еш Картер, в операції, що пройшла неподалік від захопленого бойовиками міста Мосул, брали участь два "Апача".

Це сталося вперше, після того, як президент Барак Обама схвалив використання ударних вертольотів в наступальних операціях проти ІД. Деталі операції Картер розголошувати не став, заявивши лише про те, що це частина плану щодо звільнення Мосула.

AH-64 "Апач" - основний американський ударний вертоліт. Перебуває на озброєнні з 1979 року, двомісний вертоліт захищений бронею від снарядів калібром до 23 міліметрів і може застосовуватися у бойових діях у будь-який час доби. Він призначений для швидкого проникнення через бойові порядки противника, ураження цілей з близьких дистанцій і повернення з максимальною швидкістю (365 км/год при пікіруванні). "Апач" може бути озброєний 16 протитанковими ракетами Hellfire або 70 некерованими ракетами калібру 70 міліметрів, а також автоматичною гарматою калібру 30 міліметрів.

Вертольоти "Апач" зіграли ключову роль в операції "Буря в пустелі" в 1991 році. В ході бойових дій "Апачі" знищили понад 500 іракських танків, а також сотні вантажівок та іншої техніки.

Нагадаємо, що у березні збройні сили Іраку почали наступ на ІД в місті Мосул, що на півночі Іраку.

Наступ супроводжується повітряними військами коаліції США. Захоплення Мосула, найбільшого міста на півночі країни - це перша фаза операції, яку іракський уряд планує завершити в цьому році.

Повʼязані теми:

Наступна публікація