США все глибше скочуються до штампів часів "холодної війни" - МЗС РФ

США все глибше скочуються до штампів часів "холодної війни" - МЗС РФ

Фото: Reuters

У Москві відреагували на заяви Пенса про дестабілізацію Західних Балкан.

Міністерство закордонних справ Росії відповіло на заяву віце-президента США Майка Пенса, в якій він звинуватив Кремль у прагненні перемалювати міжнародні кордони і дестабілізувати ситуацію на Західних Балканах.

"З жалем доводиться констатувати, що Вашингтон все глибше скочується до примітивних ідеологізованих штампів часів "холодної війни", які повністю відірвані від реальності", - йдеться в заяві МЗС РФ.

У відомстві також закликали США "припинити шельмування Росії і її зовнішньополітичної лінії". У Москві вважають, що зовнішня політика РФ "незмінно ґрунтується на повазі до партнерів і готовності до спільної конструктивної роботи, на взаємному врахуванні інтересів".

Російські держструктури причетні до спроби державного перевороту в Чорногорії

Російські держструктури причетні до спроби державного перевороту в Чорногорії

Нагадаємо, віце-президент США Майк Пенс вважає, що Росія не припиняє спроб силою "перемалювати" чинні міжнародні кордони країн. 

"Як ви всі знаєте, Росія як і раніше прагне силою перемалювати міжнародні кордони. На Західних Балканах Росія працює над дестабілізацією регіону, підриває демократичні держави і роз'єднує вас одна з одною і з рештою Європи", - зауважив Пенс. 

Раніше прокурор Чорногорії заявив, що деякі "російські державні органи" виявилися причетними до спроби перевороту під час виборів в країні в жовтні 2016 року, щоб запобігти вступові Чорногорії до НАТО.

При цьому він уточнив, що такі висновки ґрунтуються на свідченнях фігурантів справи і даних їхніх розмов. Прокурор наголосив, що учасники операції з перевороту були люди з Сербії, країн регіону, а також були "іноземні елементи", особистість яких встановити важко.

Також ЗМІ повідомляли, що в британському уряді переконані в причетності Росії до спроби перевороту в Чорногорії. У МЗС РФ такі заяви назвали спробою "підняти шум на рівному місці".

16 жовтня 2016 року, у день виборів до парламенту, чорногорська влада заарештувала групу з 20 сербів і чорногорців, частина з яких воювала на боці сепаратистів на Донбасі. Їх звинуватили у плануванні збройних нападів на державні установи. Згодом із Сербії депортували групу росіян, нібито причетних до спроби перевороту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація