США взялися за розслідування зв'язків Януковича із американськими фірмами - CNN

США взялися за розслідування зв'язків Януковича із американськими фірмами - CNN

Фото: Getty Images

Правоохоронці підозрюють, що місцеві компанії могли допомагати корупційній діяльності екс-глави держави.

Міністерство юстиції та ФБР розслідують можливі зв'язки США з корупційними діями президента-втікача Віктора Януковича, в тому числі у поле їхнього зору потрапила діяльність фірми колишнього головного менеджера кандидата в президенти США Дональда Трампа Пола Манафорта. Про це повідомляє CNN з посиланням на декількох співробітників правоохоронних органів США.

Слідство вивчає, чи використовувалися американські компанії і фінансові системи для допомоги здійснювати корупційну діяльність партії Януковича.

Розслідування проводиться також і щодо інших фірм, пов'язаних з колишнім українським урядом, наприклад щодо Podesta Group. Її очільник - Тоні Подеста - брат Джона Подести, який своєю чергою керує виборчим штабом кандидата в президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Офіційно ФБР, Міністерство юстиції та Манафорт відмовилися від коментарів. Podesta Group заявила що найняла адвокатів для вивчення відносин Януковича з організацією.

Раніше НАБУ повідомило, що Пол Манафорт фігурує у списку прізвищ так званої "чорної бухгалтерії Партії регіонів". Крім того, агентство АР з посиланням на електронні листи заявило про таємну операцію Манафорта з лобіювання у Вашингтоні Партії регіонів під час правління позбавленого звання президента Віктора Януковича. 

 "Відповідно до списків, на витрати, пов'язані з даною особою, починаючи з 20.11.2007 року було виділено загалом понад 12,7 млн доларів США", - йдеться у повідомленні НАБУ. Однак зазначається, що прямого підтвердження отримання цих грошей політичним радником немає.

Раніше світло на діяльність Манафорта в Україні пролило видання The New York Times. Так, на початку серпня воно опублікувало матеріал, у якому розповідалося про роль Манафорта в українській політиці за часів Януковича та після втечі екс-президента. Зокрема зазначалося, що глава передвиборчого штабу Трампа працював з Ахметовим, Фірташем і Льовочкіним і створив "Опоблок". Не зрозуміло, чи закінчилася робота Манафорта в Україні, коли він почав роботу з кампанією Трампа. Льовочкін оплачував роботу Манафорта, але його помічник відмовився сказати, чи отримує Манафорт плату зараз, і про яку суму йдеться.

Крім того, видання The New York Times повідомляло, що екс-радник Віктора Януковича Пол Манафорт міг отримати 12,7 мільйона доларів протягом 2007-2012 років з прихованої каси "Партії регіонів". Водночас Манафорт заперечив отримання будь-яких грошей. Своєю чергою, Дональд Трамп провів низку кадрових перестановок у своєму передвиборчому штабі, обмеживши у функціях Пола Манафорта

Повʼязані теми:

Наступна публікація