США залишать у Сирії тисячу військовослужбовців – The Wall Street Journal

США залишать у Сирії тисячу військовослужбовців – The Wall Street Journal

Фото: Associated Press

У Пентагоні заявили, що інформація "не відповідає фактам".

Сполучені Штати розробили плани залишити у Сирії до 1000 військовослужбовців, хоча кілька місяців тому президент Дональд Трамп пообіцяв повністю вивести війська, що викликало відставку його міністра оборони Джеймса Меттіса.

Про це повідомляє Daily Beast із посиланням на The Wall Street Journal.

Рішення залишити до тисячі військовослужбовців, що становитиме приблизно половину присутніх у Сирії американських військ, прийшло після невдалих переговорів між адміністрацією Трампа та чиновників з Європи, Туреччини та курдів.

Як повідомляється, чиновники місяцями працювали над розробкою плану зі створення безпечної зони у північно-східній частині Сирії для сирійських біженців, але вони ще не змогли домовитися про те, хто буде підтримувати та патрулювати її.

Рішення залишити половину військового контингенту у Сирії, швидше за все, заспокоїть американських законодавців, які жорстко розкритикували Трампа за його початковий план, і стверджували, що повне виведення американських військ дозволить "ІДІЛ" повернути собі території в країні. Через кілька годин після публікації The Wall Street Journal Пентагон спростував оприлюднену інформацію, назвавши статтю "фактично невірною".

Міноборони США запевнило, що продовжить реалізовувати наказ президента щодо скорочення кількості американських військ у Сирії.

Президент США оголосив перемогу над "Ісламською державою" в Сирії

Президент США оголосив перемогу над "Ісламською державою" в Сирії

Як повідомлялося раніше, про намір вивести військових із Сирії заявив у грудні президент США Дональд Трамп. Він пояснив це "перемогою" над "Ісламською державою". Рішення Трампа у США та ЄС сприйняли як несподіване й суперечливе. Невдовзі після цього міністр оборони США Джеймс Меттіс подав у відставку. На початку січня 2019 року Трамп пом'якшив свою заяву. Він зазначив, що "ніколи не говорив, що ми вийдемо звідти за ніч".

Радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон згодом пояснив, що Вашингтон не виводитиме своїх військових із Сирії, поки терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) не буде повністю ліквідоване та поки США не матимуть від Анкари гарантій безпеки для своїх курдських союзників.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація