США запропонували заморозити конфлікт у Сирії

США запропонували заморозити конфлікт у Сирії

Фото: Associated Press

У ситуацію навколо Сирії залучені відразу п'ять сторін - Туреччина, Росія, Іран, Ізраїль і США.

Конфлікт у Сирії став наймасштабнішим в регіоні з 1973 року - "війни Судного дня" між Ізраїлем та арабськими країнами, зазначає спецпредставник держдепартаменту США щодо Сирії Джеймс Джеффрі.

"Це небезпечна ситуація, це не ще один внутрішній конфлікт сам по собі, як було в Південному Судані або в Лівії кілька років тому. Це те, чого я не бачив в регіоні з 1973 року ", - сказав він на Мюнхенській конференції з безпеки, пише Інтерфакс.

Він підкреслив, що ситуацію навколо Сирії залучені відразу п'ять сторін - Туреччина, Росія, Іран, Ізраїль і США, причому ізраїльські та іранські сили, за участю сирійців, вступали в сутички.

Джеффрі висловив думку, що необхідно "заморозити" конфлікт у тому стані, у якому він виявився приблизно влітку 2018 року, а потім приступити до політичного процесу під егідою ООН.

Він також зазначив, що Вашингтон закликає Дамаск змінити свою поведінку, але не вимагає відходу президента Сирії Башара Асада.

"Ні, ми не закликаємо (до відходу Башара Асада - ред). Ми закликаємо до значних змін у поведінці режиму", - сказав він.

Як повідомлялося раніше, про намір вивести військових з Сирії заявив у грудні президент США Дональд Трамп. Він пояснив це "перемогою" над "Ісламською державою". Рішення Трампа в США і ЄС сприйняли як несподіване і суперечливе. Незабаром після цього міністр оборони США Джеймс Маттіс подав у відставку. На початку січня 2019 року Трамп пом'якшив свою заяву. Він "ніколи не говорив, що ми вийдемо звідти за ніч", - додав президент США.

Радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон згодом пояснив, що Вашингтон не буде виводити своїх військових з Сирії, поки терористичне угрупування "Ісламська держава" (ІГ) не буде повністю ліквідовано і поки США не отримають від Анкари гарантій безпеки для своїх курдських союзників.

Повʼязані теми:

Наступна публікація