США запровадили нові санкції проти компаній та громадян Китаю, Іраку, Росії та Туреччини

США запровадили нові санкції проти компаній та громадян Китаю, Іраку, Росії та Туреччини

Фото: Associated Press

Обмеження введені на два роки.

США запровадили санкції проти 13 юридичних та фізичних осіб з Китаю, Іраку, Росії та Туреччини - як порушників Закону про непоширення ядерної зброї в Ірані, Північній Кореї та Сирії.

Про це йдеться у заяві Державного департаменту США.

Зокрема, у санкційному списку через співпрацю з Іраном внесли чотири компаній із Китаю - Baoding Shimaotong Enterprises Services Company Limited, Gaobeidian Kaituo Precise Instrument Co. Ltd  та уханьські Sanjiang Import й Export Co., Ltd. Ще одна компанія Eren Carbon Graphite Industrial Trading Company, Ltd - з Туреччини.

Також обмеження запровадили проти китайського громадянина Луо Дінгвена - бо брав участь у постачанні чутливих предметів до пакистанської програми озброєнь, а також замішаний у співпраці з Іраном.

Які юридичні чи фізичні особи з Росії та Іраку потрапили до американського санкційного списку, не повідомляється.

Санкції запроваджені на два роки. Вони включають обмеження щодо державних закупівель у США, допомоги уряду США та експорту.

"Введення цих заходів підкреслює, що ракетна програма Ірану залишається значною проблемою щодо поширення. Накладення санкцій проти цих іноземних структур узгоджується з нашими зусиллями щодо використання всіх доступних заходів, щоб запобігти діям Ірану в просуванні своїх ракетних можливостей", - ідеться в заяві Держдепартаменту США.

Нагадаємо, ядерну угоду з Іраном уклали влітку 2015 року. Вона передбачає дозвіл на мирне використання Іраном атомної енергетики в обмін на обіцянку Тегерана не розробляти ядерну зброю. Сторони домовилися, що Тегеран суттєво обмежить свою ядерну програму в обмін на скасування Заходом економічних санкцій.

Однак у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить з ядерної угоди з Іраном. Трамп заявив про "безсумнівні докази" того, що Іран, всупереч запевненням, розробляв ядерну зброю. Після цього США неодноразово розширювали санкції проти Ірану. У відповідь на це Тегеран вже понад пів року поступово відмовляється від зобов'язань, сформульованих у 2015 році при укладенні ядерної угоди.

Путін зізнався, що на полігоні під Сєверодвінськом розробляли ядерні ракети

Путін зізнався, що на полігоні під Сєверодвінськом розробляли ядерні ракети

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація