США вперше запустили крилату ракету на 500 км після розірвання договору, який підписували ще Горбачов і Рейган

США вперше запустили крилату ракету на 500 км після розірвання договору, який підписували ще Горбачов і Рейган

Фото: Міністерство оборони США

Трамп повідомив про обговорення можливості укладання нового договору щодо ядерних озброєнь з Росією та Китаєм.

США провели випробування крилатих ракет дальністю понад 500 кілометрів.

Про це повідомив у понеділок, 19 серпня, Пентагон, передає Deutsche Welle.

Випробування, які стали першими після припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), відбулись 18 серпня на острові Сан-Ніколас у Каліфорнії. Запуск таких ракет був заборонений ДРСМД.

Ракета влучила в ціль на відстані понад 500 кілометрів від місця запуску. Результати випробувань можуть бути використані для розробки зброї середньої потужності, додали в міністерстві оборони США.

Фото: Міністерство оборони США

Нагадаємо, договір про РСМД підписали 1987 року генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Він фіксував відмову сторін випробовувати, виробляти і мати балістичні ракети наземного базування середньої (від однієї тисячі до 5,5 тисячі кілометрів) і малої (від 500 до тисячі кілометрів) дальності. Такі ракети несуть велику загрозу, оскільки здатні досягти цілі за лічені хвилини і не залишають шансів підготуватися до удару або перехопити ракету.

США і НАТО звинувачували РФ у порушенні ДРСМД через виробництво ракет 9М729 (SSC-8 за класифікацією Альянсу). У Москві ж стверджували, що це не є порушенням угоди.

У грудні США заявили про намір вийти з ДРСМД, однак на прохання деяких союзників по НАТО, зокрема Німеччини, дали Росії ще два місяці на знищення ракет 9М729. Оскільки цього не відбулося, то на початку лютого Вашингтон почав процедуру виходу з ДРСМД.

Своєю чергою, 3 липня президент РФ Володимир Путін підписав закон про призупинення участі його країни в ДРСМД. Договір офіційно припинив діяти 2 серпня.

Після цього глава Пентагону повідомив, що США прискорюють розробку нових ракетних систем. Країна вже почала роботу над "мобільними системами неядерних крилатих і балістичних ракет наземного базування".

Між тим президент США Дональд Трамп повідомив про обговорення можливості укладання нового договору щодо ядерних озброєнь з Росією та Китаєм.

Москва услід за Вашингтоном призупиняє участь у договорі про ліквідацію ракет середньої та малої дальності

Москва услід за Вашингтоном призупиняє участь у договорі про ліквідацію ракет середньої та малої дальності

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація