США звинуватили Росію і Сирію в дегазації і зачистці території хіматаки в Думі

США звинуватили Росію і Сирію в дегазації і зачистці території хіматаки в Думі

Фото: Reuters

Минуло вже 12 днів після того, як в районі, де проживають цивільні, була проведена хімічна атака.

Сирійський режим разом з представниками Росії всіляко блокують узгоджений доступ інспекторів Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) до місця проведення хіматаки в районі міста Дума з метою ліквідації слідів застосування хімзброї.

Про це заявила речниця Державного департаменту США Гезер Науерт, - пише Укрінформ.

"Ми можемо підтвердити, що команда ОЗХЗ досі не може дістатися міста Дума в Сирії", - наголосила офіційний представник відомства.

Вона підкреслила, що минуло вже 12 днів після того, як в районі, де проживають цивільні, була проведена хімічна атака.

"Ми маємо достовірну інформацію, яка вказує на те, що російські посадовці працюють з сирійським режимом, щоб заблокувати та затягнути доступ цих інспекторів (ОЗХЗ – ред.) до міста Дума", - заявила речниця Держдепу.

Вона зауважила, що йдеться про можливі зусилля росіян для того, щоб провести розслідування за власним сценарієм.

Експертів Організації із заборони хімічної зброї не пускають до місця хіматаки у Сирії

Експертів Організації із заборони хімічної зброї не пускають до місця хіматаки у Сирії

"Представники Росії за підтримки сирійського режиму, як ми вважаємо, здійснюють дегазацію на місці проведення атаки та зачищають його від доказів, що доводять застосування хімічної зброї", - підкреслила Науерт.

Представник Держдепартаменту США також звернула увагу на те, що уряд Сирії та представники РФ намагаються тиснути на людей для того, щоб вони змінили свої свідчення "про те, що дійсно відбулося тієї ночі".

Науерт також підтвердила, що її заява ґрунтується на "достовірній інформації та даних розвідки".

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, команда експертів-хіміків з Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) прибула до столиці Сирії Дамаска у суботу, 14 квітня, через кілька годин після ударів західної коаліції по хімічних об'єктах уряду Башара Асада. Експертам доручено провести розслідування місця ймовірної атаки 7 квітня у місті Дума, в якій, за словами лідерів західних держав, десятки людей загинули від хлору і зарину. Через цю хіматаку США, Велика Британія і Франція і завдали ударів по Сирії.

Але після приїзду місію Організації із заборони хімічної зброї не допускають до сирійського міста Дума, де сталася хімічна атака. Британські та американські представники в ОЗХЗ заявили, що Росія перешкоджає роботі місії. У Росії запевнили, що не допускали експертів до Думи через "проблеми із безпекою" і обіцяли надати їм доступ до місця ймовірної атаки у середу, 18 квітня. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація