Стан Великого бар'єрного рифу погіршився до "дуже поганого". Чому помирає кораловий гігант та чи можна ще його врятувати

Стан Великого бар'єрного рифу погіршився до "дуже поганого". Чому помирає кораловий гігант та чи можна ще його врятувати

Фото: Associated Press

Cтан найбільшого коралового утворення стає усе гіршим протягом останніх двадцяти років.

За останні п'ять років стан Великого бар'єрного рифу суттєво погіршився. Причиною фатальних змін є діяльність людини, що призводить до глобального потепління. Останнє підвищує температуру води та негативно впливає на екосистему регіону.

Про це йдеться у офіційному звіті Great Barrier Reef Marine Park Authority. Автори праці зазначають, що необхідність порятунку рифу "ніколи не була такою нагальною".

Що відбувається

Великий бар'єрний риф – найбільша у світі система коралових рифів. Він простягається вздовж східного узбережжя Австралії, cягає 2300 км завдовжки та від 1981 року входить до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за свою "надзвичайну важливість для природи та науки".

Великий бар'єрний риф  є домом для приблизно 25% водного біорізноманіття.

Відповідно до сайту Great Barrier Reef Marine Park Authority тут мешкає величезна кількість тварин – від мікроскопічного планктону до китів вагою понад 100 тонн.

У регіоні проживають 1625 видів риб, 630 видів ехінодермів (морських зірок та морських їжаків), 14 селекційних видів морських змій, 215 видів птахів (включно з 22 видами морських птахів та 32 видів берегових пернатих), шість з семи видів морських черепах, 30 видів китів та дельфінів тощо.

Фото: tsn.ua

Однак протягом останніх років риф поступово помирає – вода, що нагрівається унаслідок спричинених людиною кліматичних змін, вбиває корали та позначається на їхньому довготривалому здоров'ї.

Підтверджує критичний стан рифу й останній звіт Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA). Відповідно до законодавства Австралії, організація повинна розповідати про стан рифу щоп'ять років.

Перша праця була оприлюднена 2009 року. У ній вчені писали про те, що риф "перебуває на перехресті між позитивним та контрольованим майбутнім та більш непевним". А вже у другому звіті, за 2014 рік зазначалося, що риф перебуває "під тиском", і потребує негайних дій у боротьбі з основними викликами. Висновки цьогорічного звіту втішають ще менше.

"Відтоді стан регіону ще більше погіршився, і 2019 року Австралія має справу з рифом, що змінився та став менш стійким", – йдеться у праці.

Наявні загрози

У звіті зазначається, що протягом 2016-2017 років температура морської води, що постійно піднімається, призвела до "випадків масового відбілювання" -  з коралів зникають крихітні водорості, які завдяки фотосинтезу надають їм колір.

До того ж, унаслідок глобального потепління нові корали вздовж більше ніж 1500 км за останні 5 років з'являються на 89% рідше.

"Загрози рифу є численними та такими, що постійно накопичуються, зростають", - пишуть автори.

Фото: Associated Press

Окрім впливу глобального потепління, риф та його мешканці також перебувають у небезпеці через такі чинники як рибальство, індустріалізація, фермерство та погане управління.

Так, як відзначає WWF, погане регулювання комерційної та рекреаційної риболовлі, а також вилову, що здійснюється місцевими жителями, становить загрозу багатьом морським мешканцям, зокрема дюгоням, черепахам та дельфінам, що мешкають поблизу узбереж.

Надзвичайно негативний ефект має також сільське господарство. Воно позбавляє корали сонячного світла, а також робить їх більш схильними до знебарвлення.Викиди азоту з ферм також призводять до цвітіння водоростей, якими харчуються морські зірки.

Врятувати риф

Вчені наголошують, що, щоб врятувати риф та забезпечити йому довготривале майбутнє, діяти варто вже зараз. З огляду на загрозу, що нависла над унікальним кораловим рифом, захисники природи закликають до глобальної боротьби з кліматичними змінами та додаткового захисту Великого бар'єрного рифу.

"Ми можемо врятувати риф, але тільки у разі, якщо прем'єр-міністр спрямовуватиме уряд, що щиро прагне це зробити, і буде лідером як тут, так і на міжнародній арені, щоб зменшити глобальні викиди вуглекислого газу", – зазначила Імоджен Зетовен, директорка стратегії Австралійського товариства з охорони природи, у коментарі BBC.

"Це вже третій звіт. Ми мали 10 років попереджень, 10 років збільшення викидів парникових газів та 10 років спостерігали за тим, як риф прямує до катастрофи", – додала вона.

Проте уникнути загрози ще реально. Так, провідний учений GBRMP Девід Вагенфельд наголошує на тому, що, якщо зупинити кліматичні зміни якомога швидше та вдатися до локальних дій, стійкість системи вдасться збільшити, а сам риф – врятувати.

Ізраїльські вчені з'ясували, що коралові рифи Червоного моря переживуть зміни клімату

Ізраїльські вчені з'ясували, що коралові рифи Червоного моря переживуть зміни клімату

Повʼязані теми:

Наступна публікація