Стаєш на коліна або будеш ворогом – Грібаускайте про першу зустріч з Путіним

Стаєш на коліна або будеш ворогом – Грібаускайте про першу зустріч з Путіним

Фото: Reuters

Російський лідер одразу вручив перелік вимог Литві, які вона відмовилася виконувати.

Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що вже на першій зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним отримала від російського лідера перелік вимог, які повинна виконати її країна.

"Із самої першої зустрічі з паном Путіним я отримала перелік вимог, які повинна виконувати Литва: не будувати атомну станцію, обов'язково співпрацювати з ними і т. д. Це була не пропозиція дружити або співпрацювати — або ти стаєш на коліна і виконуєш, або ти є ворогом. Я не могла прийняти такі відносини", - розповіла Грібаускайте в інтерв'ю виданню Delfi.

Створювати світову проукраїнську коаліцію домовилися президенти України і Литви

Створювати світову проукраїнську коаліцію домовилися президенти України і Литви

Президент Литви наголосила, що готова співпрацювати і дружити з усіма сусідами, але на рівних основах. На її думку, поки Росія дивиться на своїх сусідів і на малі країни без поваги, то дружніх відносин з Москвою бути не може.

"Поки Росія, і особливо нинішня Росія, не зрозуміє, що всі країни, в першу чергу, незалежні, з їх державністю, якими б великими чи маленькими вони не були, що з усіма країнами потрібно співпрацювати з повагою, відносини будуть складними. Особливо, якщо вона все ще в змозі боротися, відторгати території, діяти агресивно, втручатися в політичну ситуацію або вибори в інших країнах, ця країна, безсумнівно, буде завжди розглядатися як агресор", - зазначила Грібаускайте.

Нагадаємо, президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що зовнішня політика президент РФ Володимира Путіна непередбачувана. Відповідаючи на питання щодо того, якими їй бачаться нинішні плани Путіна у зовнішній політиці стосовно Прибалтики, президент Литви наголосила, що її країна "готова до всього". 

Повʼязані теми:

Наступна публікація