"Страхітлива зачіска": перукар Ангели Меркель розповів, як уперше прийняв канцлерку

"Страхітлива зачіска": перукар Ангели Меркель розповів, як уперше прийняв канцлерку

Фото: Reuters

Меркель відвідує салон краси і супермаркети нарівні з усіма німцями.

Лідер антигламуру в жіночій політиці Ангела Меркель готується до виборів, на яких вона, за оцінками соціологів, є фаворитом. Її стиль – звичний привід для німецьких жартів, але саме скромність найвпливовішої жінки Європи дозволила їй керувати країною 12 років поспіль, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Стиль Ангели Меркель називають уніформою – незмінні класичні штани й жакети однакового крою, які розрізняють величезні палітри фарб – від стриманих до яскравих жовтих, рожевих, зелених. У них Меркель добре помітно у чоловічій компанії. Байдужість до моди канцлерки – це одна з найулюбленіших тем навіть для німців, які відомі своєю економністю. І не зрозуміло, чи пишаються вони, чи кепкують, коли обговорюють вбрання Меркель на відпочинку – впродовж п'яти років незмінні шорти та картата сорочка.

Успіхи та невдачі канцлера: особистий перукар Меркель жахнувся, коли вперше її побачив

Успіхи та невдачі канцлера: особистий перукар Меркель жахнувся, коли вперше її побачив

Коли ж вона починає експериментувати зі стилем – це завжди сенсація. Глибоке декольте на відкритті опери в Осло викликало хвилю обговорення не тільки в Німеччині. Одяг Меркель підбирає собі за настроєм, а от до кого уважно прислухається, то це до перукаря. "Ангела Меркель – моя улюблена клієнтка, вона дружня і ввічлива. Якось вона каже: будь ласка, пане Вальц, підстрижіть мене швидше, мені летіти до Обами", - розповів Удо Вальц, відомий берлінський стиліст-перукар.

Із Меркель він познайомився десять років томі, і зараз може вже зізнатися: коли вперше побачив її – жахнувся. "То була страхітлива зачіска, тоненьке каре і рідкий чубчик на лобі. Подруга Ангели Меркель порадила їй звернутися до мене. Тоді ми поступово почали міняти зачіску", - розповів стиліст. Його великоповажна клієнтка не хотіла різких змін, тож зірковий перукар скоротив і розпушив волосся, додав світлих пасм, і це сподобалося Меркель. Відтоді вона сама записується і приїжджає, в той час, як салон працює в звичайному режимі. "Меркель не хоче складнощів і реверансів. Коли вона приїздить, то там зупиняється два автомобілі, з нею заходить троє охоронців і стають чекати. А пані Меркель йде от туди, там є окрема кабіна. Своїм співробітникам я заборонив з нею говорити, вона має розслабитися", - розповів Вальц.

Зустріти Меркель можно не лише у перукарні. Канцлерку, яка обіймає перший пост у Німеччині, можно легко зустріти на вулиці – дізнатися її берлінську адресу може кожен. Біля будинку в день виборів на неї чекатимуть фотографи, щоби відзняти, як Меркель йде на виборчу дільницю – пішки. У супермаркеті житель Берліна Іван П'ятницький бачить Меркель із продуктовим візком так часто, що вже не дивується. "Вона ходить, сама розраховується, візочок потім забирають для неї, сумку часто заносить охорона. Тільки цього року я її бачив разів, напевно, шість-сім. Один раз бачив – дві пляшки білого сухого вина, ковбаску взяла, я ж так не буду дивитися", - розповів він.

Покупці й персонал магазину удають, що канцлерку з продуктами не впізнають. У Німеччині звикли, що політики звичайні люди, та й сама Меркель за 12 років при владі цього не забула.

Кореспондент ТСН Наталія Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація