Суд у Гаазі може почати розслідування проти Путіна за атаки по енергетиці України – міністр юстиції ФРН

Суд у Гаазі може почати розслідування проти Путіна за атаки по енергетиці України – міністр юстиції ФРН

Фото: Associated Press

Йдеться про злочин проти людяності.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі може почати розслідування щодо президента Росії Володимира Путіна за обстріли енергетичної інфраструктури України.

Про це заявив міністр юстиції Німеччини Марко Бушман в інтерв'ю виданням медіагрупи Redaktions Netzwerk Deutschland.

Так, за словами міністра, цілеспрямовані атаки по енергетиці можуть стати приводом для розслідування, "наприклад, злочину проти людяності". А публічні виступи Путіна можуть стати доказами його прямої відповідальності за ці удари. Адже у своїх промовах очільник Кремля відкрито заявляв, що ракетні удари є цілеспрямованою тактикою.

Бушман уточнив, що суди можуть розцінити як злочин проти людяності те, що відбувається в Україні зараз, "тобто коли людей наражають на дію зими з температурою -30 Сº, навмисно руйнуючи цивільну інфраструктуру, залишаючи їх без електрики та опалення". На думку очільника німецького Мін’юсту, це "не гіпотетична справа".

Водночас міністр повідомив, що в Німеччині не можуть почати розслідування проти Путіна, адже той має імунітет як очільник іноземної держави.

Бушман також розповів, що в МКС немає компетенції для розслідування факту агресії Росії проти України. Аби це змінилося, РФ має ратифікувати договір про створення такого суду або ж підтримати в ООН передавання відповідної справи до МКС. Проте, за словами міністра, очевидно, що країна-агресорка не робитиме ні того, ні іншого.

Нагадаємо, напередодні в Нідерландах заявили про готовність за підтримки ООН створити новий трибунал для розгляду справи про вторгнення Росії до України. Зауважимо, що новий спецсуд не заважатиме роботі МКС, що теж розташований у Нідерландах.

Після цього президент України Володимир Зеленський у Європарламенті закликав створити міжнародний спецтрибунал, щоб притягнути керівників Росії до відповідальності ще до завершення війни.

Чи застане Путін трибунал за свої звірячі злочини проти України

Чи застане Путін трибунал за свої звірячі злочини проти України

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація