Суд відправив білоруса, який "образив" Лукашенка до колонії

Суд відправив білоруса, який "образив" Лукашенка до колонії

Фото: Associated Press

У суді обвинувачений визнав провину.

Суд Острівецького району Білорусії у четвер, 21 січня, засудив чоловіка, котрий публічно образив президента країни Олександра Лукашенка і міністра внутрішніх справ Юрія Караєва, до року і трьох місяців колонії загального режиму.

"Вироком суду обвинуваченого визнано винним у публічній образі президента республіки Білорусь, і на підставі частини 1 статті 368 Кримінального кодексу йому призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 1 рік 3 місяці. Він же визнаний винним в публічній образі представника влади у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків, і на підставі статті 369 КК йому призначено покарання у вигляді арешту на три місяці ", - повідомив російський Інтерфакс з посиланням на пресслужбу Верховного суду країни.

Зазначається, що1 вересня 2020 року обвинувачений розмістив в телеграм-каналі "непристойний за формою і принизливий за спрямованістю текстовий коментар, що суперечить загальнолюдській моралі, встановленій правилам спілкування між людьми, що містить нецензурні слова, тим самим скоїв публічну образу президента республіки Білорусь".

Вже 28 жовтня він же прокоментував в телеграм-каналі звернення глави МВС Караєва, "публічно розмістив в листуванні з іншими користувачами чату непристойні за формою і принизливі за спрямованістю текстові коментарі, що суперечать загальнолюдській моралі і встановлених правил спілкування між людьми, що містять нецензурні слова".

Тим часом у суді обвинувачений визнав провину. Вирок у законну силу не вступив і може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Нагадаємо, що у Білорусі від 1 березня 2021 року введуть штрафи за заборонені прапори, які масово використовують учасники мітингів у всій країні. 

Як відомо, акції протесту в Білорусі почалися після виборів президента, які відбулися 9 серпня 2020 року. Після оприлюднення даних перших екзит-полів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни. Вони переконані, що Олександр Лукашенко сфальсифікував їхні результати на свою користь. Почалися масові протести. Силовики жорстоко розганяють людей, застосовують силу, масово арештовують.

10 серпня ЦВК Білорусі оприлюднила результати виборів. Лукашенко переміг з результатом 80,23%. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів. 23 вересня у Палаці незалежності в Мінську потай провели інавгурацію Олександра Лукашенка — він "офіційно обійняв посаду президента Білорусі". Утім, багато країн світу це не визнають, вимагають перевиборів у країні та запровадили санкції проти самого Лукашенка і його найближчого оточення. Не визнає результатів президентських виборів у Білорусі й Україна.

В українському МЗС відреагували на заяви Олександра Лукашенка про зброю нібито ввезену з України

В українському МЗС відреагували на заяви Олександра Лукашенка про зброю нібито ввезену з України

Повʼязані теми:

Наступна публікація