Світ опинився на порозі нової холодної війни, а Путін отримав "чорну мітку" від США

Світ опинився на порозі нової холодної війни, а Путін отримав "чорну мітку" від США

Фото: Reuters

У Сполучених Штатах учергове заявили про підтримку єдиної, стабільної та демократичної України.

Тривожні сигнали зовнішнього світу – цей тиждень дає всі підстави сказати, що почалась холодна війна. Неприкритий ядерний шантаж – із боку Росії. Реальна небезпека зіткнень – між американцями і росіянами в Сирії. Ультиматуми Путіна та обіцянка Держдепу США знайти і покарати винних у військових злочинах. У тій же Сирії, де росіяни бомбардують гуманітарні конвої, лікарні та вбивають дітей. Поява російських "Іскандерів" просто посеред Європи, в Калінінграді. І хакерський напад на Сполучені Штати. Підозрюють Росію. А в сучасних військових доктринах хакерська атака нічим не відрізняється від справжньої. Тож Пентагон вустами своїх генералів уже заявив про високу ймовірність війни з Росією.

То на порозі чого опинилася планета, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

60 мільйонів росіян цього тижня освоювали маршрути до найближчих бомбосховищ. Головна мета навчань з цивільної оборони – підготовка населення до дій у військовий час. Російські ракети "Іскандер" з дистанцією стрільби 500 кілометрів під виглядом навчань перекидаються під Калінінград. Вірогідні мішені – бази НАТО в Польщі та Балтики. Російські винищувачі Су-27 кілька разів поспіль порушують повітряний простір Фінляндії. Міноборони Росії все відкидає.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер говорить, що "напружені стосунки між США та Росією гірші, ніж у часи "холодної війни". Причин конфлікту стає все більше. Здається, що зникає остання довіра".

Утім, і німецький Бундестаг уже оголосив про намір запровадити додаткові санкції проти режиму Путіна за його дії в Сирії. Власне, про неприйняття режиму заговорили найкрупніші бізнес-еліти світу. Американський мільярдер Джордж Сорос звернувся уже напряму до росіян із закликом натиснути на Путіна.

Холодна війна між Росією та США – все очевидніша. В офіційних заявах обох сторін – все менше дипломатичних формулювань. У понеділок президент РФ Володимир Путін своїм указом зупинив співробітництво з США щодо переробки плутонію – штучного елементу таблиці Менделєєва, сотні тонн якого залишаються в ядерних боєголовках – російських та американських.

"Усі люди і всі країни мають спільне право – бути сильними. Але ми ніколи не вкладаємо в це поняття бути сильним великодержавних ноток. Ми нікому ніколи нічого не нав'язуємо", – сказав Путін.

Утім наступний перелік вимог Москви зовсім не схожий на серйозну розмову. По суті, абсурдний. За відчуттям – істеричний. А по формі – це перший ультиматум Росії всьому західному світові з часів генерального секретаря Брежнєва.

Росія вимагає:

– Скоротити персонал та інфраструктуру НАТО до рівня 2000 року – тобто фактично вивести війська зі Східної Європи.

– Скасувати так званий закон Магнітського, який не дозволяє виїздити з Росії чиновникам, що порушують права людини.

– Скасувати всі санкції, що були введені США стосовно російських громадян чи структур.

– Компенсувати росіянам збитки як від цих санкцій, так і від контрсанкцій, що були запроваджені у відповідь – тобто заплатити за розчавлені російськими бульдозерами полуниці, сири та делікатеси тепер повинні ті ж американці.

Експерти зауважили, що Кремль, по суті, визнав, що санкції, які його пропаганда називала навіть корисними для країни, виявилися таки впливовим інструментом Заходу. А Москва розуміє за що її карають, і вже не приховує своїх намірів.

"Ми можемо вести переговори, але ми перейшли в наступ. Сирійці під Алеппо перейшли в наступ, а ми на всіх фронтах відносин зі США", – заявив російський політик і лідер ЛДПР Володимир Жириновський.

Америка відповіла на російський ультиматум досить стримано.

"Рішення росіян в односторонньому порядку відмовитися від цього зобов'язання викликає розчарування", – сказав офіційний представник Білого дому Джордж Ернест.

Розчарування, звичайно, є, але насправді США давно вже самі заморозили цю утилізацію. Коли Білий дім зрозумів, що знищення плутонію йому обійдеться в астрономічну суму – 50 мільярдів доларів, проект фактично зупинили. Тож Росія відмовилась від того, чого не було. Більш важливий тон Путінського ультиматуму. Тож у Пентагоні заговорили про високу вірогідність війни між США та Росією. Начальник штабу сухопутних військ Марк Міллі назвав конфлікт "майже гарантованим", а заступник генштабу армії США заявив про погрози з боку агресивно налаштованих країн: "На кого це схоже? На Росію?".

Напруга зростає по експоненті після того, як минулого тижня російські бомбардувальники знищили гуманітарний конвой ООН у Сирії. Після інцеденту, який побачив увесь світ, російська авіація продовжує бомбити лікарні та школи в сирійських містах. Тож Держдеп США вже послав чорну мітку особисто президенту Росії і заговорив юридичними термінами міжнародного трибуналу для злочинців проти людяності. Про необхідність міжнародного суду над військовими злочинцями заявив держсекретар США Джон Керрі.

Страшні жертви серед мирного населення в Сирії та російська політика хулігана з ядерним арсеналом створює перспективи не для скасування чинних, а для запровадження нових санкцій проти Росії. Більше того, США відкликали увесь свій контингент з російсько-американського центру координації, у якого була одна мета – не дати зустрітися в повітрі американському і російському літакам.

Тим часом Росія вперше в історії перекинула за межі своєї території зенітно-ракетний комплекс "Антей" і заявила, що буде збивати американські ракети, а можливо – і літаки, які ці ракети несуть.

"Слід усвідомлювати, що у бойових російських комплексів ПВО навряд чи буде час для з'ясування по "прямій лінії" точної програми польоту ракет та приналежності їх носіїв", – заявив офіційний представник Міністерства оборони РФ Ігор Конашенков.

"Ця заява означає, що будуть збивати літаки, які будуть атакувати сирійські війська. Там чітко було сказано, що ми не будемо розбиратися, чия ракета летить, тобто вважайте, що "не будемо розбиратися, чий літак летить". Це останнє попередження", – прокоментував російський доктор військових наук Констянтин Сівков.

Заяви кремлівських яструбів звучать усе менш стримано. За останні роки бюджет Росії був повністю переформатований під військові потреби. Російські ж експерти заявляють, що більше 22% статей бюджету на цей рік – ховаються під грифом "секретно". Це співмірно з військовими витратами Радянського Союзу – в найгарячіші моменти холодної війни. І так само, як і тоді, для фінансування військової машини гроші забирають з освіти, медицини та пенсій, роблячи російський народ ще біднішим. І саме ці, бідні та керовані люди, все глибше вірять в історичну місію "русского міра", а навколо Росії стискається кільце ворогів. Саме до цих простих людей звернувся держсекретар США Джон Керрі.

"НАТО – це оборонний союз. Росіяни особливо повинні знати, що, незважаючи на те, що іноді кажуть їхні лідери, наш союз не прагне послабити, стримати або кинути виклик їхній країні, як і будь-якій іншій країні світу... Але бажання НАТО і ЄС знайти спільну мову з Росією не звільняє нас від обов'язку захищати наші цінності в ім'я свободи і міжнародного права. Саме тому ми підтримуємо єдину, стабільну і демократичну Україну", – сказав Керрі.

Станіслав Ясинський, Катерина Шипко, Анастасія Боринець

Ядерний шантаж, війна в Сирії, покарання за військові злочини: Росія та США розпочали холодну війну

Ядерний шантаж, війна в Сирії, покарання за військові злочини: Росія та США розпочали холодну війну

Повʼязані теми:

Наступна публікація