Священники в шоломах відслужили першу месу в Нотр-Дамі після пожежі

Священники в шоломах відслужили першу месу в Нотр-Дамі після пожежі

Фото: Associated Press

Зайти до храму дозволили невеличкій кількості людей.

Перше після пожежі богослужіння було відправлено в суботу в Нотр-Дамі. Службу в паризькому соборі не проводили останні два місяці, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Нинішня меса тривала у вузькому колі, на ній присутні лише три десятки людей, більшість – священики. Богослужіння відбувалося в капличці, розташованій за великим хрестом. Саме там зберігався терновий вінець – одна з найважливіших реліквій собору.

У паризькому Нотр-Дамі вперше після пожежі правлять службу

У паризькому Нотр-Дамі вперше після пожежі правлять службу

Нечисельність присутність пов’язана з рішенням префектури французької столиці – влада міста перейнята питаннями безпеки. Структури Нотр-Даму недостатньо зміцнили, є ризик обвалень, тому усі присутні на месі були вдягнені у захисні шоломи, як цього вимають правила безпеки на території будмайданчиків.

Реконструкція собору триватиме щонайменше п’ять років, чіткий план робіт досі не був затверджений. На відновлення бракує коштів – за останніми даними, фонд отримав від меценатів менше 10% потрібної суми. Основними версіями причин займання залишаються закорочення та недотримання правил безпеки при ремонтних роботах на даху.

У понеділок, 15 квітня, сталася пожежа в одній із найвідоміших пам’яток Франціїсоборі Паризької Богоматері. Очевидці та медіа швидко почали публікувати з місця події численні фото та відео

У соборі через масштабну пожежу, яка сколихнула увесь світобвалився дах і шпиль, а вогонь знищив велику частину внутрішніх конструкцій будівлі. В ніч проти 16 квітня було офіційно повідомлено, що основні конструкції будівлі собору Нотр-Дам не обваляться - про таку загрозу раніше говорили пожежники

За останніми даними, в результаті пожежі постраждали три людини - важкі травми отримав один з пожежників, а також двоє поліцейських.  

Президент Франції Емануель Макрон вже пообіцяв відбудувати Нотр-Дам. За попередніми оцінками, реконструкція триватиме 10 років

Кореспондент ТСН Марія Єщенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація