Таліби відмовилися подовжити перемир'я з афганським урядом

Таліби відмовилися подовжити перемир'я з афганським урядом

Фото: Reuters

Режим припинення вогню завершується 17 червня.

Бойовики угруповання "Талібан" відмовилися подовжити перемир'я з афганською владою попри заклики президента країни Ашрафа Гані.

Про це повідомляє Reuters.

Президент Афганістану напередодні оголосив про продовження з боку уряду перемир'я, яке має завершитися у неділю, 17 червня. Він закликав талібів зробити те саме. Але бойовики відмовилися.

"Талібан" заявив, що режим припинення вогню завершується опівночі і наказав своїм прибічникам до заходу сонця залишити територію, контрольовану урядом.

Тим часом у неділю стався черговий теракт - поблизу резиденції губернатора у місті Джалабад пролунав вибух, внаслідок якого загинули щонайменше 18 людей. Жодне угруповання поки що не взяло на себе відповідальність за напад.

У багатьох містах Афганістану в суботу, 16 червня, таліби - іноді зі зброєю в руках, іноді без - взяли участь у святкуванні перемир'я. Зокрема, у Кабулі жителі радо вітали беззбройних бойовиків. Самі ж таліби заявляли, що в цей день вони "не виступають ні проти кого", "ми тут для миру". Перемир'я з боку "Талібану" не поширюється на іноземних військових, присутніх у країні.

Цього ж дня у місті Нангархар на сході Афганістану пролунав вибух, який забрав життя 36 осіб. Начинений вибухівкою автомобіль підірвали поблизу місця зустрічі талібів і афганських військових, які планували відсвяткувати перемир'я. Відповідальність за вибух взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава", на яке офіційний Кабул не поширював дію перемир'я. "Талібан" заявив, що внаслідок вибуху є загиблі і серед представників руху.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація