"Тебе закопають за парканом". Російський активіст написав про тортури в колонії

"Тебе закопають за парканом". Російський активіст написав про тортури в колонії

"Тебе закопають за парканом". Російський активіст написав про тортури в колонії

Фото: Василий Петров / Facebook

Дадін попередив дружину, що може не протриматися більше тижня.

Російський активіст Ільдар Дадін розповів про страшні катування у сегежській колонії ІК-7, куди його посадили на три роки за організацію мітингів у Росії.

Лист активіста своїй дружині Анастасії Зотовій, записаний адвокатом чоловіка Олексієм Ліпцер 31 жовтня, оприлюднила "Медуза".

"Насте! Якщо вирішиш опублікувати інформацію про те, що відбувається зі мною, то спробуй поширити її якомога ширше. Це збільшить шанси на те, що я залишуся живим. Знай, що в колонії ІК-7 діє ціла мафія, в якій бере участь вся адміністрація установи: начальник колонії майор внутрішньої служби Коссієв Сергій Леонідович і абсолютна більшість співробітників колонії, включаючи лікарів", - повідомив Дадін.

За словами активіста, щойно він приїхав до колонії 10 вересня 2016 року, у нього одразу відібрали практично всі речі, підкинувши два леза, а потім під час обшуку "знайшли" їх.

"Тут це повсюдна практика - застосовується для того, щоб обов'язково посадити новоприбулих в ШІЗО, щоб вони одразу зрозуміли, в яке пекло потрапили. В штрафний ізолятор мене відправили без всяких постанов, але при цьому відібрали всі речі, включаючи мило, зубну щітку, зубну пасту і навіть туалетний папір", - наголосив чоловік.

Після цього Дадін вирішив оголосити голодування у відповідь на незаконні дії.

"11 вересня 2016 року до мене прийшов начальник колонії Коссієв із трьома співробітниками. Вони разом почали мене бити. Всього били за цей день чотири рази, по 10-12 осіб одночасно, били ногами. Після третього побиття опустили голову в унітаз прямо в камері ШІЗО", - згадує він у листі.

Наступного дня, зазначив чоловік, співробітники колонії скували йому руки за спиною і підвісили за наручники.

"Таке підвішування заподіює страшний біль у зап'ястях, крім того, викручуються ліктьові суглоби і відчуваєш дикий біль у спині. Так я висів півгодини. Потім зняли з мене труси і сказали, що зараз приведуть іншого ув'язненого і він мене зґвалтує, якщо я не погоджуся припинити голодування. Після цього привели до Коссієва в його кабінет, де він у присутності інших співробітників сказав: "Тебе ще мало били. Якщо я віддам розпорядження співробітникам, тебе будуть бити набагато сильніше. Спробуєш поскаржитися - тебе вб'ють і закопають за парканом", - розповів активіст, додавши, що після цього його били регулярно, по кілька разів на день.

Також Дадін запевнив, що всі подальші стягнення і видворення в ШІЗО були "сфабриковані і засновані на відвертій брехні".

"Усі відеозаписи, на яких мені оголошували стягнення - постановочні: перед тим, як їх знімати, мені говорили, як поводитися і що робити - не сперечатися, не заперечувати, дивитися в підлогу. Інакше говорили, що вб'ють, і ніхто про це не дізнається, бо ніхто навіть не в курсі, де я перебуваю", - зауважив він.

Чоловік також поскаржився, що не може відправляти листи, адже всі вони проходять через адміністрацію, де йому пригрозили вбивством, якщо писатиме скарги. Дадін пояснив дружині, що писав їй раніше про ЄСПЛ, натякаючи на те, що йому потрібна допомога. Натомість Зотова не отримала жодного листа з колонії.

"Я прошу тебе опублікувати цей лист, оскільки в цій колонії - справжня інформаційна блокада, і я не бачу інших можливостей її прорвати. Я не прошу мене звідси витягувати і переводити в іншу колонію: я неодноразово бачив і чув, як б'ють інших засуджених, тому совість не дозволить мені звідси тікати - я збираюся боротися, щоб допомогти іншим. Я не боюся смерті, і найбільше боюся не витримати тортур і здатися. Якщо в Росії ще не знищений "Комітет проти тортур", я прошу їх допомогти в забезпеченні права на життя і безпеку для мене та інших в'язнів. Я прошу оприлюднити інформацію про те, що майор Коссієв безпосередньо загрожує вбивством за спроби скаржитися на те, що відбувається. Я буду радий, якщо ти знайдеш адвоката, який зможе постійно знаходитися в Сегежі і надавати юридичну підтримку", - закликав він.

Окремо Дадін зазначив, що тортури і побиття могли б довести записи з камер спостереження, проте, на його думку, шансів, що вони збереглись, дуже мало.

"Якщо мене зараз знову піддадуть тортурам, побиттю і зґвалтуванням, я навряд чи протримаюся більше тижня. У разі моєї раптової швидкої смерті тобі можуть сказати, що причиною тому стало самогубство, нещасний випадок, постріл при спробі втечі або бійка з іншим ув'язненим, але це буде брехнею, це буде сплановане адміністрацією вбивство з метою прибрати свідка і жертву катувань", - заявив активіст.

Нагадаємо, що 7 грудня 2015 року Басманний суд Москви засудив Ільдара Дадіна до трьох років загального режиму. 31 березня 2016 Мосміськсуд зменшив термін до 2,5 років позбавлення волі. Дадін, який підтримував Україну, став першим, кого в Росії засудили за проведення мітингів. Зокрема, його вважають винним у порушеннях під час участі в протестних акціях 6 і 23 серпня, а також 13 вересня і 5 грудня 2014 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація