"Терористи хотіли розстріляти заручників на Красній площі": Путін розповів про захоплення "Норд-Осту"

"Терористи хотіли розстріляти заручників на Красній площі": Путін розповів про захоплення "Норд-Осту"

Фото: Reuters

Президент пояснив, чому під час звільнення центру загинула понад сотня заручників.

Російський президент Володимир Путін заявив, що 2002 року особисто віддав наказ штурмувати Театральний центр на Дубровці, який  під час мюзиклу "Норд-Ост" захопили терористи, щоб вплинути на керівництво країни.

Про це він сказав у фільмі "Путін", пише "Комсомольская правда. Крым".

"У планах терористів було взяти автобус із заручниками, виїхати на Красну площу і розстрілювати їх просто на Красній площі, викидаючи тіла на вулицю. З метою вплинути на керівництво, на спецслужби. Звичайно, ми цього не могли допустити", - розповів він.

За словами Путіна, тоді для звільнення заручників обрали "єдиний, здатний врятувати людей" спосіб.

"Потрібно було закачати в будівлю заколисливий газ, потім штовхнути підпиляну стіну на сцені і за кілька секунд знищити терористів. Почали лобзиком тихенько випилювати потрібні місця. Мені зателефонував директор ФСБ і сказав, що газ із невідомих причин не працює. Я запитав - група готова, вони підуть? Він сказав - підуть. Я сказав - починайте", - зазначив політик.

Як запевняють автори фільму, після початку штурму Путін нібито вийшов зі свого кабінету в Кремлі і пішов до каплиці.

"На жаль, у нас загинуло чимало людей, але не через перестрілки чи газ, а через невміння діяти в такій ситуації. Потрібно було робити уколи антидоту, його було досить, але комусь зробили два-три рази, комусь жодного. Ми провели ретельне розслідування, у таких умовах важко когось карати, люди йшли на смерть. Там все було в розтяжках, заміновано, в цих умовах було дуже складно працювати. Якби нічого не робили, кількість жертв була б набагато більшою", - резюмував російський президент.

Нагадаємо, 23 жовтня 2002 року група терористів взяла у заручники людей під час мюзиклу "Норд-Ост" у Театральному центрі на Дубровці. Через три дні силовиками було проведено штурм, під час якого загинули 130 заручників.

Повʼязані теми:

Наступна публікація