Тільки за вересень 2017 року в Сирії загинули щонайменше 54 російські найманці - BBC

Тільки за вересень 2017 року в Сирії загинули щонайменше 54 російські найманці - BBC

Тільки за вересень 2017 року в Сирії загинули щонайменше 54 російські найманці - BBC

Фото: Російська служба ВВС

Це більше, ніж офіційні цифри за всі три з половиною року кампанії.

У вересні 2017 року в Сирії загинуло щонайменше 54 бійці приватних військових компаній з Росії. Це з'ясувала Російська служба Бі-бі-сі, вивчивши історію одного із загиблих - Євгенія Алікова з селища Сєвєроонежськ Архангельської області, жителі якого домагаються легалізації пам'яті вбитого.

У середині вересня 2017 року з пенсіонеркою Ніною Атюшевою зв'язався чоловік з Ростова-на-Дону, повідомивши про загибель її сина Євгена Алікова. Їй виплатили готівкою п'ять мільйонів страховки. До поїздки в Сирію її син від 2014 року кілька разів бував у Луганську і воював на боці "ЛНР". Згідно з даними сайту "Миротворець", Аліков був у бригаді "Призрак" вбитого ватажка терористів Олексія Мозгового. Після перепідготовки його відправили до Сирії.

За словами матері вбитого, він потрапив до Сирії в середині літа 2017 року. 2 вересня він загинув поблизу міста Тіас в провінції Хомс від "наскрізного вогнепального поранення в черевну порожнину".

Мати Алікова передала журналістам пакет документів, який, стверджують вони, дозволяє в деталях відновити, що відбувається з російськими добровольцями в Сирії після їхньої загибелі. Так, тіло Алікова привезли до державного госпіталю Аль Скельбія у місті Хама за 160 кілометрів від Тіаса, де він був убитий. Тіло було оглянуто медиками, після чого були складені відповідні документи.

З Сирії до Архангельської області тіло загиблого везли майже два тижні. Водночас з тілом і пакетом документів Атюшевій привезли дві медалі приватної військової компанії "Вагнер": "За відвагу і мужність" і "За кров і хоробрість". На обох медалях стоїть дата 1 вересня 2017 року. Це може бути як помилкою гравіювальника, так і вказівкою на те, що загинув Аліков ще в кінці серпня, а до 2 вересня його тіло змогли нарешті забрати з поля бою і доправити до госпіталя Хами, зазначають журналісти.

Довідка про смерть Євгена Алікова, загиблого в Тіасі 2 вересня, отримала номер 77. Нумерація таких документів у кожному з реєструвальних відомств починається з початку календарного року і ведеться послідовно. Таким чином, номер кожної довідки відповідає числу померлих на момент реєстрованої смерті протягом поточного року.

У військкоматі матері повідомили, що не змогли визначити статус сина "для подальшого вирішення питання щодо реалізації заходів правового і соціального захисту".

Раніше агентство Reuters випустило розслідування про те, що за перші дев'ять місяців 2017 року в Сирії помер як мінімум 131 російський громадянин.

BBC робить висновок, що тільки за вересень 2017 року в Сирії загинуло щонайменше 54 бійці ПВК з Росії. Це більше, ніж офіційні цифри за всі три з половиною роки кампанії: за даними міністерства оборони, втрати особового складу збройних сил Росії під час операції в Сирії становлять 44 людини.

Росія офіційно підтвердила загибель п'ятьох своїх громадян у Сирії

Росія офіційно підтвердила загибель п'ятьох своїх громадян у Сирії

Нагадаємо, 7 лютого в результаті авіаудару очолюваної США коаліції прихильників Башара Асада в провінції Дейр-ез-Зор в Сирії загинуло від 13 до понад 200 росіян. Різні видання називають різні цифри, а офіційної інформації щодо цього немає. Поки що точно відомо про сімох загиблих росіян. Всі вони були найманцями "приватної військової компанії Вагнера" і до відправки в Сирію встигли повоювати на боці терористів на Донбасі. Серед них - жителі міста Азбест Свердловської області 38-річний Станіслав Матвєєв та 45-річний Ігор Косотуров. Також загинув активіст незареєстрованої партії "Інша Росія" Кирило Ананьєв. Його однопартійці також зазначили, що поранених з Сирії доправили до Москви і Санкт-Петербурга.

Тим часом офіційний Кремль всіляко заперечує значні втрати в Сирії. Прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова стверджує, що насправді може йтися про п'ятьох убитих росіян під час удару військ коаліції на чолі з США.

Повʼязані теми:

Наступна публікація