Типовий "солдафон" Путіна на Донбасі. Що відомо про загиблого у Сирії російського генерала Асапова

Типовий "солдафон" Путіна на Донбасі. Що відомо про загиблого у Сирії російського генерала Асапова

Валерій Асапов / Фото: Центр "Миротворець"

Після боїв в Україні російський силовик брав участь у сирійському конфлікті. 

Вбитий у Сирії російський генерал Валерій Асапов командував так званим першим армійським корпусом терористичної "ДНР" та отримував нагороди з рук президента РФ Володимира Путіна. ТСН.ua повідомили у контррозвідці СБУ.

Навчання та бойовий досвід

Росіянин народився у місті Малмиж Кіровської області РФ, а вчився військовій справі у Рязанському вищому повітрянодесантному училищі та Військовій академії імені Фрунзе, яку закінчив із відзнакою, а у 2011 закінчив академію Генштабу ЗС РФ.

У 1992-1993 роках брав участь у боях в Південній Осетії, а потім перебрався до Чечні. В 2002 Асапов був  учасником військового конфлікту в Абхазії. Він займав посаду командира 68 армійського корпусу Восточного військового округу армійських сил РФ (Южно-Сахалінськ), а з 2015 вирушив воювати на окупований Донбас.

Нагорода від Путіна

В 2013 році Асапов був нагороджений орденом "Заслуги перед Вітчизною" IV ступеня. На церемонії вручав нагороду йому особисто президент РФ Володимир Путін. Світлина з Асаповим поруч з російським лідером досі зберігається в архівах на сайті Кремля.

Володимир Путін та Валерій Асапов / Фото: Пресслужба Кремля

Участь у війні на Сході України

За даними українських силовиків, у липні 2015 року Асапова відправили у  "службове відрядження" в Ростов-на-Дону, а в серпні під прізвищем "Примаков" для прикриття він став командувачем "1-го армійського корпусу", тобто керував терористами "ДНР" на окупованих територіях Донеччини.

Асапова у контррозвідці назвали "типовим солдафоном" -  прибічником стройових оглядів, дотримання військових статутів та пильного контролю за підлеглими.

"Можливо, це було виправдано в умовах, коли росіяни у кінці 2014-го на початку 2015-го почали розбудовувати військову структуру з маргінальних озброєних ватаг", - сказали у контррозвідці.

 На момент участі у бойових діях на Донбасі Асапов був кадровим офіцером російської армії.

Розвідниками була встановлено, що російський генерал-майор у березні 2016-го 3 інспектував підрозділи  "9 особливого мотострілецького полку морської піхоти" терористів в районах населених пунктів Козацьке та Маркине.

У вересні 2016 року прізвище Асапова потрапило до "чорного списку" росіян, проти яких були застосовані санкції України.

Війна в Сирії

Асапов брав участь у сирійській військовій кампанії Росії з 2016 року. У  Міноборони РФ заявляли, що він був "військовим радником" і перебував на командному пункті сирійських військ, які ведуть бої в районі сирійського міста Дейр-ез-Зор. За офіційною версією російського силового відомства, він загинув 23 вересня 2017 року під час  мінометного обстрілу та був посмертно представлений до високої державної нагороди.

У Кремлі ж нагородженням Асапова не квапляться. Так, речник президента РФ Дмитро Пєсков коментувати  загибель генерала відмовився.

"Це питання, які слід адресувати міністерству оборони. З приводу нагороди - коли настане час, ми зробимо відповідне повідомлення", - наводить його цитату РИА "Новости".

За даними низки ЗМІ, Асапов вже став п'ятим російським військовим, про загибель якого стало відомо протягом минулого тижня.  

Як повідомлялося раніше, 23 вересня у  Сирії в результаті мінометного обстрілу загинув генерал-лейтенант російської армії Валерій Асапов. В Україні він відомий тим, що командував бойовиками терористичної організації "ДНР", він керував так званим "1-м армійським корпусом", який дислокується в Донецьку. 

У Сирії вбили російського генерала, який воював на Донбасі

У Сирії вбили російського генерала, який воював на Донбасі

Повʼязані теми:

Наступна публікація