Тисячі ракет і ядерні амбіції: арсенал Ірану, до якого прикута увага України та світу. Інфографіка

Тисячі ракет і ядерні амбіції: арсенал Ірану, до якого прикута увага України та світу. Інфографіка

Іранська ракета Sejjil / Фото: Associated Press

Деякі з них можуть вражати цілі на території Європи та Китаю.

Уночі проти 8 січня Іран здійснив низку ракетних ударів по місцях дислокації американців в Іраку. Це – "помста" за ліквідацію однієї із найвпливовіших осіб на Близькому Сході Касема Сулеймані.

Ця бентежна подія сталася напередодні катастрофи українського літака МАУ біля Тегерана. Іран вже зізнався, що випадково збив пасажирське судно ракетою.

На озброєнні в Ірану є тисячі ракет різного радіусу дії. Деякі з них можуть вражати цілі на території Європи та Китаю.

Детальніше про арсенал країни в інфографіці ТСН.ua:

Фото: ТСН.ua

Shahab-1 - рідинна одноступінчаста балістична ракета ближнього радіусу дії. Почала виготовлятися з близько 1987 року.

Fateh-110 - мобільна одноступенева твердопаливна ракета класу "земля-земля". Виробництво розпочалося незабаром після випробувань 2002 року.

Shahab-2 – "наступниця" Shahab-1, яка має дальність 500 км.

Zolfaghar – твердопаливна балістична ракета ближнього радіусу дії, має дальність 700 км і оснащена боєголовкою касетного боєприпасу.

Qiam-1- балістична ракета малої дальності. Іран використовував її проти бойовиків «ІД» в східній частині Сирії 2017 року.

Shahab-3 - балістична ракета середньої дальності. Разом з ракетами Emad та Ghadr має дальність 2 000 км.

Sejjil – сімейство балістичних твердопаливних ракет середньої дальності. Їх розробили в Ірані в 2008-2009 роках. Бойова частина ракети може відділятися.

Soumar – крилата ракета великої дальності наземного базування.

Водночас, у Франції вважають, що Іран протягом одного-двох років може отримати ядерну зброю. Таку думку висловив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан. У такому разі Іран зможе оснастити нею балістичні ракети.

Нагадаємо, уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду - внаслідок нього, зокрема, був убитий командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані.  Після цієї події ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані обіцяють помститися США, влада Іраку засудила операцію, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку.

Критикують операцію і в США - спікерка Палати представників Конгресу США назвала ракетний удар "невиправданим та провокативним". Своєю чергою, державний секретар США Майк Помпео заявив, що ліквідація іранського генерала зірвала його "неминучу" атаку і врятувала життя американців. "Ризик нічого не робити був величезний", - заявив він. Трамп же звинуватив Сулеймані у тисячах смертей і сказав, що його ненавиділи навіть в самому Ірані.

Сулеймані називали одним із найвпливовіших осіб на Близькому Сході. ТСН.ua розповідає, хто він такий, чому його вбивство викликало такий резонанс у світі і як тепер може спалахнути чергова гаряча війна на Близькому Сході. 4 січня постійний представник Ірану при ООН Маджид Тахтім-Раванчі заявив, що Тегеран помститься за вчинене США вбивство генерала Касема Сулеймані. "Безумовно, Іран не закриє на це очі. Буде помста, Іран відповість так, як вважатиме за потрібне. Час і місце такої відповіді буде визначати Іран", - вказав посол. Водночас, в Ірані також заявили, що більше не дотримуватимуться положень ядерної угоди, яка була досягнута з низкою світових лідерів 2015 року. Йдеться, серед іншого, про збагачення урану, кількість накопиченого збагаченого урану, а також досліджень і розробок у своїй ядерній програмі. 

5 січня парламент Іраку проголосував за резолюцію, яка закликає уряд країни припинити будь-яку іноземну військову присутність. Йдеться, зокрема, і про міжнародну коаліцію на чолі зі США. Дональд Трамп пригрозив Іраку санкціями в "разі ворожості" з боку Багдада - таким чином він відреагував на рішення іракського парламенту щодо виведення військ.

Уночі проти 8 січня Іран розпочав свою "помсту" - здійснив низку ракетних ударів по місцях дислокації американців в Іраку. Зокрема, ракети були направлені в бік авіабази Айн аль-Асад на заході Іраку та інфраструктури поблизу Ербіля, серед якої і американське консульство. За даними США, жоден із американців унаслідок атак не постраждав, однак іранці через свої державні ЗМІ повідомляють про десятки загиблих під час нападу. У МЗС Ірану вже запевнили, що здійснили пропорційну відповідь на убивство генерала Сулеймані. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація