Трамп готує "драматичні" зміни політики допомоги іноземним державам - Politico

Трамп готує "драматичні" зміни політики допомоги іноземним державам - Politico

Дональд Трамп

Низці країн можуть відмовити у подальшій підтримці, йдеться в статті.

Президент США Дональд Трамп планує переглянути принцип виділення допомоги іншим державам. Про це повідомляє авторитетне видання Politico, у якого в розпорядженні опинився відповідний проект рішення президента.

Як пише видання, зараз гроші виділяються державам, які є "друзями і союзниками" США. Адміністрація Трампа має намір переглянути політику надання допомоги на користь країн, які "підтримують цілі" Вашингтона.

Politico у своєму матеріалі називає зміни, що готуються, "драматичними" і вважає, що вони більше інших негативно вплинуть на держави Африки, Азії і Латинської Америки. Видання вважає, що серед країн, які будуть лояльні позиції Вашингтона з низки питань, в майбутньому може бути відмовлено в наданні допомоги.

Politico зазначає, що вказаними нововведеннями Трампом буде порушений негласний принцип сприяння з гуманітарних, а не політичних міркувань.

У документі, який опинився в розпорядженні видання, наголошується, що стратегія дозволить США не тільки заощадити, але і забезпечити лідерство "в глобальній енергосистемі".

При цьому в самому проекті рішення, як пише Politico, немає чітких критеріїв "підтримки цілей" США. Водночас видання відзначає, що раніше Трамп і його оточення говорили, що визначальним фактором може стати солідарне голосування в міжнародних організаціях, насамперед в ООН.

Раніше Трамп заявял, що вивчає питання про можливе скорочення обсягів допомоги іншим державам. "Ми проаналізуємо, що працює, а що – ні, думаємо про наш захист і інтереси країн, які отримують наші долари, - сказав глава Білого дому минулого року на зустрічі зі світовими лідерами у Генасамблеї ООН. – У майбутньому ми хочемо надавати іноземну допомогу тим, хто поважає нас і є нашим другом".

Politico зазначає, що поки невідомо, коли саме буде офіційно оприлюднена директива щодо допомоги іноземним державам. Також видання додає, що документ, ймовірно, допрацьовується. У Білому домі відмовилися коментувати директиву.

Нагадаємо, раніше Politico повідомило, що адміністрація президента США Дональда Трампа затягує виділення 250 млн доларів військової допомоги Україні.

Глава Білого дому попросив свою команду з національної безпеки переглянути програму фінансування, відому як Ініціатива сприяння безпеки в Україні, аби впевнитися, що ці гроші використовуються в інтересах Сполучених Штатів.

Пізніше Пентагон офіційно оголосив, що завершив огляд військової допомоги Україні і прийшов до висновку, що допомога повинна продовжуватися. А Держдеп США пояснив затримку "внутрішніми бюджетними процесами".

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація