Трамп оголосив надзвичайний стан у США заради стіни на кордоні: як це працює і що це означає

Трамп оголосив надзвичайний стан у США заради стіни на кордоні: як це працює і що це означає

Фото: Associated Press

Конгрес або суд можуть зламати плани американського президента.

Президент США Дональд Трамп оголосив про запровадження надзвичайного стану в країні. Він планує скористатися ним для забезпечення фінансування стіни на кордоні між США та Мексикою.

Запровадження надзвичайної ситуації може дозволити Трампу обійти Конгрес і отримати доступ до військових коштів і ресурсів. Але планам президента США можуть завадити конгресмени або суд, пише BBC.

Що таке надзвичайний стан?

Надзвичайний стан у США зазвичай оголошується в часи національної кризи. У цьому випадку Дональд Трамп заявив, що на кордоні між США та Мексикою відбувається міграційна криза.

Оголошення національної надзвичайної ситуації дає президентові "доступ до спеціальних повноважень, які прописані в більш ніж 100 різних законах", сказала Елізабет Гойтеін, співдиректор Програми свободи і національної безпеки Центру Бреннан.

Ці повноваження фактично дозволяють президентові обійти звичайний політичний процес, коли виділення державних коштів є прерогативою виключно Конгресу.

Елізабет Гойтеін вказала на дві норми закону, якими міг би скористатися Трамп для досягнення своєї мети. Згідно з першою, можна було б переорієнтувати кошти на військові проекти, які вже були затверджені Конгресом. Згідно з другою нормою, адміністрація Трампа має довести, що стіна – це військова споруда.

Трамп оголосив у США надзвичайний стан

Трамп оголосив у США надзвичайний стан

Чи може Конгрес заблокувати дію надзвичайного стану?

Американський закон про надзвичайні ситуації містить положення, яке дозволяє Конгресу припинити дію надзвичайних ситуацій - за умови, що обидві палати парламенту це підтримають і президент не накладе вето.

Демократи мають перевагу у Палаті представників, а республіканці контролюють Сенат. Втім, низка сенаторів-республіканців голосно висловлюють занепокоєння з приводу оголошення президентом надзвичайного стану в країні. Зокрема, йдеться про кандидата в президенти 2012 року і сенатора від штату Юта Мітта Ромні, сенатора від Флориди Марко Рубіо і сенаторку зі штату Мен Лізу Мурковську.

Однак резолюція все одно вимагатиме підпису Дональда Трампа, який може накласти вето. Для того, щоб його подолати, необхідна надмірна більшість в обох палатах Конгресу.

Існує й інший варіант блокування надзвичайного стану – за допомогою суду. Саме так сталося 1952 року, коли президент Гаррі Трумен намагався націоналізувати металургійну промисловість під час війни з Кореєю, встановивши юридичний прецедент.

Як часто президенти використовують спеціальні повноваження?

Попередник Трампа Барак Обама використовував їх 13 разів, а його попередник Джордж Буш - 12 разів. Для нинішнього американського президента це буде вже вчетверте.

Проте попередні президенти використовували цю норму в основному для вирішення зовнішньополітичних криз - у тому числі для блокування пов'язаних з тероризмом суб'єктів доступу до коштів або заборони інвестування в країни, пов'язані з порушеннями прав людини.

Деякі попередні спеціальні повноваження були пов'язані з епідемією грипу H1N1  і вже закінчилися. Інші є більш загальними і продовжують існувати і донині, як, наприклад, блокування власності людей, що "беруть участь у серйозних зловмисних кібер-активностях".

Екс-президент Джордж Буш використав надзвичайні повноваження після терактів 11 вересня 2001 року, щоб силовики могли застосовувати до підозрюваних методи прослуховування та допиту, які пізніше були визнані катуванням.

Чи дійсно на кордоні з Мексикою існує надзвичайна ситуація?

Понад 2000 людей щодня повертали назад або заарештовували на кордоні у листопаді 2018 року. Прихильники планів Трампа щодо стіни вважають, що ці цифри свідчать про надзвичайну ситуацію.

Противники стверджують, що міграція через південний кордон США зараз набагато нижче, ніж десять років тому, і тисячі людей, які їдуть з таких країн, як Гондурас, є шукачами притулку, які прагнуть в'їхати до США легально.

США збільшують кількість військових на кордоні з Мексикою

США збільшують кількість військових на кордоні з Мексикою

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація