Трамп озвучив, коли може бути досягнута торгова угода з Китаєм

Трамп озвучив, коли може бути досягнута торгова угода з Китаєм

Фото: Associated Press

Угода повинна бути укладена між ним і головою КНР Сі Цзіньпіном.

За підсумками торгових переговорів між делегаціями США та Китаю президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив, що сподівається, що угода буде досягнута до 1 березня 2019 року.

Про це він написав у Twitter.

"Китайський представник і я прагнемо до повномасштабної операції, яка не залишить на столі переговорів нічого невирішеного", - йдеться в повідомленні в сервісі мікроблогів.

Раніше американський президент показував певний прогрес на переговорах. Він зазначив, що угода повинна бути укладена між ним і головою КНР Сі Цзіньпіном.

"Фінальної угоди не буде до того, як мій друг президент Сі і я зустрінемося в найближчому майбутньому, щоб домовиться з давнішнім і найбільш складних аспектів", - зауважив він на своїй сторінці у Twitter.

Також журналістам президент США сказав: "Є моменти, за якими ми не домовилися, але ми домовимося. Думаю, на зустрічі з Сі ми домовимося з усіх питань".

"Хоча на переговорах був досягнутий прогрес, належить зробити ще багато роботи. Президент Трамп підтвердив, що розрахований на 90 днів процес (переговорів по виробленню угоди - ред) у відповідності з домовленостями в Буенос-Айресі залишається крайнім терміном. Якщо угода не буде досягнута до 1 березня, то США підвищать ввізні мита на китайські товари", - йдеться в заяві Білого дому.

Довіреність про тримісячну відстрочку введення США 25-відсотковою мита була досягнута на зустрічі Д. Трампа і Сі Цзіньпіна на полях аргентинського саміту G20.

Як повідомляють ЗМІ з посиланнями на джерела в Білому домі, Китай запропонував провести зустріч лідерів двох країн у китайській острівної провінції Хайнань після зустрічі Д. Трампа з лідером КНДР Кім Чен Ином в кінці лютого. Трамп розглядає можливість запросити на китайського керівника в свою резиденцію у Флориді.

Торговельний представник США Роберт Лайтхайзер заявив журналістам: "Якщо мої оцінки вірні, ми досягли прогресу".

1 березня залишається крайнім терміном для досягнення угоди, однак сказав, що остаточне рішення про підвищення мита на товари з Китаю буде прийнято Трампом.

Як повідомлялося, Сі Цзіньпін і Дональд Трамп домовилися про те, що США не будуть з 1 січня 2019 року піднімати ввізні мита на китайські товари з 10% до 25%, про що раніше оголошував Вашингтон.

Одночасно сторони повинні допомогою переговорів у тримісячний термін прийти до конкретної угоди. Якщо за 90 днів сторони не зможуть укласти таку угоду, то 25-процентні мита на імпортовані США з Китаю товари вартістю $ 200 млрд вступлять в силу.

Раніше в Китаї звинуватили США у "торговому буллинге" і в тому, що це змушує інші країни підлаштовуватися під позицію Штатів за введення проти них нових мит. Однак у Пекіні також і запевнили, що в будь-який момент готові сісти за стіл переговорів з приводу торговельних угод, якщо вони "будуть ґрунтуватися на взаємній повазі і рівності".

Крім торгової війни США планували розгорнути на рівні адміністрації широкий наступ на Китай, звинувативши його у ворожій діяльності проти американських компаній, викрадення інтелектуальної власності, кібератаці і втручання у вибори.

Повʼязані теми:

Наступна публікація