Трамп переконаний, що Куба несе відповідальність за акустичні атаки на дипломатів США

Трамп переконаний, що Куба несе відповідальність за акустичні атаки на дипломатів США

Фото: Reuters

Напади на американських дипломатів були здійснені в "дуже незвичайний" спосіб.

Глава Білого дому Дональд Трамп вважає, що саме уряд Куби несе відповідальність за регулярні атаки невідомими акустичними пристроями на помешкання американських дипломатів в Гавані.

Про це він заявив під час брифінгу в понеділок у Рожевому саду Білого дому, - пише Укрінформ.

"Я вважаю, що Куба несе відповідальність, я дійсно вважаю так", - заявив президент США. 

При цьому він підкреслив, що напади на американських дипломатів були здійснені в "дуже незвичайний" спосіб, однак, на його переконання, винна в цьому саме кубинська сторона.

29 вересня Держдеп був вимушений відкликати весь невійськовий персонал посольства в Гавані, а також усіх членів сімей. Це рішення було прийнято після неодноразових атак невідомими акустичними приладами, які спричинили погіршення здоров'я в американських дипломатів.

США оприлюднили нові дані про акустичну атаку на дипломатів після роботи на Кубі

США оприлюднили нові дані про акустичну атаку на дипломатів після роботи на Кубі

Але США продовжують підтримувати дипломатичні відносини з Кубою. "Ми також продовжимо співпрацювати з Кубою в подальшому розслідуванні щодо цих атак", - зауважили в зовнішньополітичному відомстві США.

Працівникам посольства Куби, який висилають зі США, дали сім днів на те, щоби покинути американську територію.

Нагадаємо, що про "акустичні атаки" на американських дипломатів на Кубі стало відомо в серпні. Жертвами цих інцидентів, як уточнювали в Держдепартаменті, стали щонайменше 16 співробітників посольства США. У них, за інформацією американського зовнішньополітичного відомства, були виявлені проблеми з нервовою системою. У США після цього почали займатися розслідуванням цих інцидентів, підключивши до цього у тому числі ФБР.

У США заявили, що якщо Куба "не зробить ніяких значних дій", то вони можуть закрити посольство США в республіці. Зараз це питання "перебуває на розгляді".

Нагадаємо, що посольство США на Кубі було відкрито в серпні 2015 року. Тоді ж відбувся перший за останні 70 років візит глави Держдепартаменту в республіку, країну відвідав Джон Керрі. Відносини з Кубою США розірвали в 1959 році після кубинської революції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація