Трамп погрожує Ердогану руйнівними санкціями, якщо він не домовиться з Пенсом

Трамп погрожує Ердогану руйнівними санкціями, якщо він не домовиться з Пенсом

Фото: Associated Press

Туреччина розпочала наступальну операцію в Сирії.

Президент США Дональд Трамп висловив сподівання, що зустріч віцепрезидента США Майка Пенса та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана пройде "успішно". Інакше очільник Білого дому пригрозив Анкарі новими санкціями, які "будуть руйнівними для економіки Туреччини".

Про це повідомляє агенція dpa.

Пенс та держсекретар США Майк Помпео мають у четвер, 17 жовтня, вилетіти до Анкари, Пенс має зустрітися з Едоганом.

При цьому вдень у середу Ердоган заявив, що не має намірів зустрічатися з віцепрезидентом США. Утім, згодом в офісі турецького президента повідомили, що він таки проведе зустріч з високопоставленим американським гостем, передає Deutsche Welle.

Трамп також заявив, що рішення Ердогана про початок операції у Сирії не здивувало його, оскільки Ердоган "вже давно хотів це зробити". При цьому президент США додав, що не давав Анкарі "зеленого світла в цьому питанні". У той же час він заявив, що вважає представників "Робітничої партії Курдистану", яка заборонена в Туреччині, "більшою терористичною загрозою", ніж терористичне угруповання "Ісламська держава".

"Росія, Іран, Сирія і, можливо, трохи менше Туреччина, всі вони ненавидять "ІД" так само, як і ми. І це їхня частина світу", - додав Трамп.

Він також наголосив, що конфлікт відбувається між Туреччиною та Сирією, і що було б "чудово" з боку Росії допомогти Дамаску.

Тим часом Міністерство закордонних справ Туреччини готує санкції у відповідь проти США, заявив у середу речник президента країни Ібрагім Калін, повідомляє агентство Reuters. 15 жовтня через воєнну операцію Анкари в Сирії Міністерство фінансів США запровадило санкції щодо турецьких міністерств оборони та енергетики. Обмежувальні заходи також запроваджені щодо трьох турецьких міністрів: оборони та енергетики Хулусі Акара і Фатіха Донмеза та глави МВС Сулеймана Сойлу.

Наступ турецьких військових на півночі Сирії розпочався 9 жовтня. Згідно з офіційною позицією Анкари, мета операції полягає у витісненні курдських "Загонів народної самооборони" (YPG) від кордону з Туреччиною та створенні "коридору безпеки" уздовж турецько-сирійського кордону. Анкара вважає YPG сирійським відгалуженням забороненої турецькою владою "Робітничої партії Курдистану" (РПК).

У зв'язку з військовою операцією Туреччини в Сирії уряди, зокрема, Німеччини, Франції та Нідерландів заявили про припинення постачань зброї Анкарі, Євросоюз засудив наступ, а Радбез ООН застерігає від погіршення гуманітарної ситуації у регіоні.

Дональд Трамп підписав указ про запровадження санкцій проти Туреччини

Дональд Трамп підписав указ про запровадження санкцій проти Туреччини

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація