Трамп показав сенаторам-республіканцям стенограму першої розмови з Зеленським

Трамп показав сенаторам-республіканцям стенограму першої розмови з Зеленським

Фото: Associated Press

За словами очевидців, текст вмістився на одну сторінку.

На зустрічі з сенаторами від Республіканської партії в Білому домі президент США Дональд Трамп показав стенограму своєї першої розмови з президентом України Володимиром Зеленським. Про це повідомляє CNN з посиланням на учасника зустрічі Кевіна Крамера.

Крім нього, документ бачили Тед Круз, Майк Енці, Стів Дейнс, Деб Фішер і Бен Сассе. За словами сенатора, Трамп спершу у розмові "пару разів" згадав про дзвінок, а потім запитав, чи не бажають присутні ознайомитися зі змістом телефонної бесіди. Після чого показав їм документ, який Крамер назвав "коротким", оскільки "справжнього тексту" в ньому всього одна сторінка.

Зараз відомі дві цитати з розмови. Трамп привітав переможця українських виборів: "Вітаю, ви провели відмінну кампанію". На що Зеленський відповів: "О, дякую, пане президенте, я з нетерпінням чекаю можливості попрацювати з вами". За словами Крамера, в роздруківці він не побачив згадок про військову допомогу Україні, але при цьому додав, що переглядав текст дуже швидко.

Наслідки Ukraine-Gate: що розповіли перші свідки у відкритих слуханнях щодо імпічменту Трампа

Наслідки Ukraine-Gate: що розповіли перші свідки у відкритих слуханнях щодо імпічменту Трампа

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського. Повний текст перекладу дивіться на ТСН.ua.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація