Трамп пригрозив Іраку "небаченими раніше санкціями" в разі ворожості

Трамп пригрозив Іраку "небаченими раніше санкціями" в разі ворожості

Фото: Associated Press

Президент США відреагував на рішення іракського парламенту, який вимагає вивести американські війська.

Президент США Дональд Трамп пригрозив Іраку санкціями в "разі ворожості" з боку Багдада. Про це йдеться в заяві американського лідера, яку цитує Reuters.

"Якщо буде якась ворожість, якщо вони зроблять щось, що здасться нам неприйнятним, ми введемо санкції проти Іраку, дуже значні санкції", - зазначив Трамп.

Таким чином президент США відреагував на рішення іракського парламенту, який вимагав вивести з території країни американські війська. За його словами, за це Багдаду можуть загрожувати жорсткі санкції.

"У нас там дуже дорога авіабаза. Її будівництво обійшлося в мільярди доларів. <...> Ми не підемо, поки вони не заплатять нам за це", - продовжує Трамп.

"Якщо вони попросять нас піти і зроблять це не дуже дружелюбно, ми введемо проти них такі санкції, яких вони не бачили ніколи в житті. Санкції проти Ірану здадуться їм дуже м'якими", - йдеться в заяві президент США.

Напередодні парламент Іраку проголосував за резолюцію, яка закликає уряд країни припинити будь-яку іноземну військовуприсутність. Йдеться, зокрема, і про міжнародну коаліцію на чолі з США.

Трамп пригрозив ударом по 52 об'єктах в Ірані у разі будь-якої атаки з боку Тегерана

Трамп пригрозив ударом по 52 об'єктах в Ірані у разі будь-якої атаки з боку Тегерана

Нагадаємо, уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду - внаслідок нього, зокрема, був убитий командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані. 

Після цієї події ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані обіцяють помститися США, влада Іраку засудила операцію американців, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку. Критикують операцію і в США - спікерка Палати представників Конгресу США назвала ракетний удар "невиправданим та провокативним". 

Своєю чергою державний секретар США Майк Помпео заявив, що ліквідація іранського генерала зірвала його "неминучу" атаку і врятувала життя американців. "Ризик нічого не робити був величезний", - заявив він. Трамп же звинуватив Сулеймані у тисячах смертей і сказав, що його ненавиділи навіть в самому Ірані.

США знищили одного з найвпливовіших генералів Ірану Касема Сулеймані

США знищили одного з найвпливовіших генералів Ірану Касема Сулеймані

Сулеймані називали одним із найвпливовіших осіб на Близькому Сході. ТСН.ua розповідає, хто він такий, чому його вбивство викликало такий резонанс у світі і як тепер може спалахнути чергова гаряча війну на Близькому Сході.

4 січня постійний представник Ірану при ООН Маджид Тахтім-Раванчі заявив, що Тегеран помститься за вчинене США вбивство генерала Касема Сулеймані. "Безумовно, Іран не закриє на це очі. Буде помста, Іран відповість так, як вважатиме за потрібне. Час і місце такої відповіді буде визначати Іран", - вказав посол. 

Пізніше 4 січня район в Багдаді, де розташоване посольство США, житловий квартал міста, а також база військово-повітряних сил (ВПС) біля іракської столиці, зазнав ракетних обстрілів.Одна з випущених ракет упала в "зеленій зоні", а інша - неподалік цього добре захищеного кварталу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація